![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanko czy potrafiłby ktoś mi pomóc z tym, że chciałbym aby na stronie był formularz z 2 opcjami do wypełnienia "Temat" "Treść"
I przycisk wyślij, lecz główny problem tkwi w tym, że nie wiem jak zrobić tak, aby to co zostało wpisane do tego formularza dodawało się do bazy mySQL w odpowiednich kolumnach... Jeżeli wiedziałby ktoś jak to zrobić byłbym wdzięczy. Dodam że czytałem wiele poradników i niby działało, ale nie dodawało mi nic do bazy :/ [hr] Napisałem coś takiego: Kod <?php // Sprawdzamy czy do pliku index.php przesłane zostały dane odpowiada za to funkcja empty która sprawdza czy w zmiennej $_POST['temat'] sa jakieś dane // Poniższa linia oznacza: jeżeli zmienna $_POST['temat'] i $_POST['tresc'] są puste wykonaj działanie if(empty($_POST['temat'])&&empty($_POST['tresc'])){ // jeżeli do liku nie przesłane zostały żadne dane wyświetlamy formularz ?> <form action="test.php" method="post"> Imie: <input type="text" value="" name="temat" /><br /> Nazwisko <textarea name="tresc"></textarea><br /> <input type="submit" value="Wyslij" /> </form> <?php // Jeżeli dane z formularza zostaną wysłane wykona się kod zawarty w klamrach warunku else }else{ function lacz_bd() { $db = new mysqli('mysql-fr1.ServerProject.pl', 'user', 'haslo', 'db_7456'); if (! $db) return false; $db->autocommit(TRUE); return $db; } $temat = $_POST['temat']; $temat = addslashes($temat); // zawsze pamiętajmy aby dane były parsowane. Funkcja addslashes dodaje znak przed cudzysłowami dzięki temu nie musimy się obawiać ze zmienna zaszkodzi naszej bazie. $tresc = $_POST['tresc']; $tresc = addslashes($tresc); //połączenie z bazą $db = lacz_bd(); //zapytanie dodające zmienne $tytul i $tresc do bazy $zapytanie = "insert into BugTracker (Tytul, Opis) values ('$temat', '$tresc')"; // wykonanie dodawania do bazy $wynik = $db->query($zapytanie); //sprawdzenie czy powiodło się dodawanie if($wynik) echo 'Dodano nowy rekord'; else echo 'Błąd podczas dodawania'; } ?> Ale nie dodaje nic do bazy :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź, czy jest to wina bazy danych - jest od tego pole w obiekcie MySQLi ($mysqli->error).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:45 |