![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Wojti- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
chyba nie jestem w stanie zrobic tego w php ale moze jednak? Chcialbym majac dwa pola rozwijane typu <select> w formularzu dostepne pola w drugim zalezaly od wybranej opcji w pierwszym. Probowalem cos takiego zrobic w javascript ale tez cos mi nie szlo. Czy ktos z Was moglby mnie naprowadzic jak to zrobic? Dziekuje Wojtek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w php da sie tylko to zrobic poprzez pzeladowanie strony i umieszczenie odpowiedniego selecta obok.
w javscripcie np. chociazby uzywajac wlasciwosci dipslay -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W HEAD:
Kod <script language="JavaScript1.3"> val = new Array(); txt = new Array(); //wartości opcji val[0] = new Array('nie wybrano'); val[1] = new Array('1', '2', '3', '4'); val[2] = new Array('1', '2', '3', '4'); val[3] = new Array('1', '2'); val[4] = new Array('1', '2'); val[5] = new Array('1', '2'); //tekst wyświetlany txt[0] = new Array('--'); txt[1] = new Array('1', '2', '3', '4'); txt[2] = new Array('1', '2', '3', '4'); txt[3] = new Array('1', '2'); txt[4] = new Array('1', '2'); txt[5] = new Array('1', '2'); function i_clear(s) { while(s.options.length)s.options[0] = null; } function i_add(s,v,t) { s.options[s.options.length] = new Option(t,v); } function i_load(p,s) { i_clear(s); for(i = 0; i < val[p].length; i++) i_add(s, val[p][i], txt[p][i]) } </SCRIPT> w BODY: Kod <SELECT NAME="typPokoju" CLASS="daneMenu" STYLE="margin-bottom: 4; width: 50px;" onChange="i_load(this.selectedIndex, iloscOsob)"> <OPTION VALUE="nie wybrano">-- <OPTION VALUE="A">A <OPTION VALUE="B">B <OPTION VALUE="C">C <OPTION VALUE="D">D <OPTION VALUE="E">E </SELECT> <!--DRUGI SELECT Z WARTOSCIAMI ZALEŻNYMI OD PIERWSZEGO SELECTA --> <SELECT STYLE="width: 50px;" NAME="iloscOsob" CLASS="daneMenu" > <OPTION> </SELECT> Zależności między selectami ustawiasz w tabliczach val i txt A - i nie wiem czy działa w przeglądaekach opartych o Gecko (innych niż IE) Ten post edytował kociou1 5.12.2004, 17:58:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 09:32 |