![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, ja jak zwykle coś namieszam, ale wziąłem się w końcu za wyszukiwarkę (kiedyś trzeba), która oczywiście nie działa. Pomysłem moim było (nie wiem, czy dobrze), żeby dane do wyszukiwania czy filtrowania rekordów było w get - i mamy coś takiego w pasku adresu:
jest to pobierane oraz przemianowane pozniej skryptem:
natomiast plik ma zapisane rekordy w postaci stringów np "poniedziałek,wtorek,środa,czwartek..." - i tak dalej. Jak teraz zrobić, żeby pokazało mi jedynie rekord w którym wszystkie warunki z GETa są spełnione - bo stanałem na czyms takim i nie wime co dalej:
nie mogę porównać jak powyżej, bo i tak zwróci false bo to cały string - jak to zrobic jakoś sprawnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Troszke nie na temat, ale nie mogę na to patrzec:
To Twój pomysł by baze robić na plikach a nie normalnie na bazie, czy może klient się upierał że tak ma być a Ty nie miałeś nic do gadania w tej kwestii? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
po pierwsze klient chce miec lokalna w plikach baze, po drugie nie mam czasu nauczyc sie mysql'a
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brać się za zlecenia nie znając PHP ani MySQL. Brawo. To przykład antyprogramowania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ze strony którą robisz:
Cytat ePrzejazdy.pl, to najnowocześniejsza wyszukiwarka busów oraz przejazdów pomiędzy Polską, Niemcami, Belgią, Holandią, Danią i Szwajcarią (staramy się rozszerzać bazę danych o nowe firmy przewozowe jeżdżące w inne miejsca Europy). Szybka rozbudowa bazy danych o kolejnych Przewoźników, pozwala nam być zawsze na pierwszym miejscu wśród wyszukiwarek przejazdów w ww. krajach europejskich. Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z niej oraz częste odwiedziny - u nas zawsze coś się dzieje! Do najnowoczesniejszej jej daleko z takim kodem. I tak, na pewno zawsze coś tam będzie się działo - problem na problemie. Dobra, nie ma co walic tu Offtopa. Powodzenia w realizacji. Pozostaje mieć tylko na dzieję, że inwestor eprzejazdy wie, ze firma, ktora robi jego zlecenie dopiero zaczyna zabawe z programowaniem a co za tym idzie dostał 90% rabatu na tworzone dzielo. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor - pomijając Twoją personalną niechęć do mnie, zauważ, że coraz mniej pomagasz, a coraz więcej drwisz...
więc pomijając również błędy w kodowaniu zapytam po pierwsze: jak zrobić wyrażenie: "jeżeli $fromcountry1 lub $tocountry1 przyjmie wartość "Polska", wtedy sprawdz jakie wojewodztwo przyjmie zmienna $fromland1 lub $toland1. Policz ile rekordów ma to wojewodztwo i następnie sprawdz powiat z GETa - czyli $fromcity1 lub $tocity1 - sprawdz ile z rekordów ma ten powiat w swoim wpisie" jak zrobić to co powyzej? |
|
|
![]()
|
|
Nie mam do Ciebie personalnej niechęci.
Mam niechęc do osób, które biorą się za kasę za robote, nie mając o niej pojęcia i pewnie nawet nie informując o tym inwestora. Tyle ode mnie w temacie. Jak pisalem: powodzenia w realizacji. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ja tez nie jestem w wieku studenckim, zeby isc na polibude uczyc sie informatyki przez 10 lat zeby pozniej zarobic pierwsze 100 zl - ucze sie na biezaco - chocby robiac strony www - wyszukiwarki nigdy nie robilem - to moja pierwsza -stad tyle bledow ale wiem ze jak dojde do konca - bedzie dzialac dobrze - tylko potrzebuje dla odmiany kogos kto jeszcze potrafi na tym forum pomagac...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wygląda $kraje? kraj1,kraj2,kraj3... ?
Serio, nie idź tą droga. Jak nie MySQL czy inna baza wymagająca serwera, to SQLite, którego jestem fanem. 1 plik, bez całego know-how z użytkownikami, uprawnieniami, itp. A na to PDO do obsługi. I życie staje się prostrze. nospor potrafi dopiec, ale w kwestii sugestii jak co rozwiązać to się go słucham i warto to robić. Bo jest ode mnie w PHP o kilka lat doświadczenia mądrzejszy, a staram się słuchać tych mądrzejszych od siebie. |
|
|
![]()
|
|
no właśnie $kraje mam w stringu,np: "Polska,Niemcy,Belgia" trzeba zeby wychwycił, czy ktores z tych jest uzyte... to na poczatek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo trzeba $kraje dalej rozbić na tablicę i potem szukać kraju za pomocą in_array, albo sprawdzić czy kraj występuje w ciągu za pomocą strpos.
Z strpos trzeba zachować większą ostrożność, bo jak jakiś kraj będzie miał dwuczłonową nazwę, a inny jednoczłonową, zawierająca się w tym pierwszym, to można się sparzyć. Ten post edytował kreatiff 22.10.2014, 12:45:40 |
|
|
![]()
|
|
czyli teoretycznie coś takiego powinno się sprawdzić?
|
|
|
![]()
|
|
Tyle razy ci juz mowilem
= - przypisanie == - porownanie Naprawde trzeba isc na studia by to zrozumiec i zapamietac? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@edit
jeszcze tak na marginesie - jak zrobić, żeby zadziałało przyposanie zmiennej ze zmiennej, czyli żeby to: lub to (tez nie działa) dało mi np: $toland1 ma powiedzmy wartość "G", a chcę z tego zrobić $G Tyle razy ci juz mowilem = - przypisanie == - porownanie Naprawde trzeba isc na studia by to zrozumiec i zapamietac? no dobrze, ale to chyba dobrze ze przy TRUE jest porownanie? czy tam wyzej przy strlen tez ma byc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja mowie o tym if ($find_country_from = TRUE) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ach no dobra - to już zauważyłem i poprawiłem - bo pisałem kod tutaj na szybko...
a co z tą zmienną w zmiennej? |
|
|
![]()
|
|
Jak widac dziala -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok to teraz - czemu to nie działa? czyli czemu nie wyklucza a wyswietla mi pozniej wszystko co jest w pliku? (mam 4 przewoznikow i wszystkich wyswietla)
|
|
|
![]()
|
|
for ($i = $count - 1; $i >= 0; $i--)
Lecisz forem po wszystkim, to sie nie dziw, ze wszystko sie wyswietla... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nic się nie zmienia:
1. czy $i ma być jakoś szczególnie wcześniej zdefiniowane? 2. nie działa mi również multisort |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:25 |