![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, od razu mówie że jestem zupełnie zielony w PHP którym zajmuje się jakiś tydzień
![]() Problem wyda się dla niektorych smieszny.. Chodzi mi o wyswietlenie zawartości drugiego pliku .php(tabelki z bazy danych) wewnątrz zadeklarowanej $content w php, tak aby ta tabelka byla na srodku strony. Chodzi tu o: CODE include 'bazadanych.php'; $included_files = get_included_files(); Sama tabelka działa - jak wpiszę powyższy kod poza $content to jest wyświetlana ponad nagłówkiem na białym polu Probowalem coś takiego: CODE $content = <<< EOF <p> <b><u><center> Ponizej aktualna lista produktow w naszym sklepie! : </u></b> <br/> <br/> include 'bazadanych.php'; $included_files = get_included_files(); <br/> <br/> EOF; Problem w tym że nie działa chyba przez te "EOF" i nie mam pojęcia co to jest i jak to teraz wstawić. Proszę o pomoc, pozdrawiam. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EOF - End Of File
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze to End Of File. Jak w takim razie poprawnie skonstruować kod tak aby wyświetlał drugi plik .php wewnątrz zmiennej która zawiera EOF?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co zawiera drugi plik czyli bazadanych.php? Pokaż zawartość plików z którymi masz problem. W każdym razie w bloku EOF żeby użyć kodu php z tego co wiem trzeba otworzyć ponownie tagi PHP.
Ten post edytował Wazniak96 19.10.2014, 11:46:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo eval $zmienna;
|
|
|
![]()
|
|
bazadanych.php zawiera połączenie z bazą sql i wyświetlenie zawartości tabelki czyli:
CODE <?php $adres_ip_serwera_mysql_z_baza_danych = 'xxxxxxxxxx'; $nazwa_bazy_danych = 'xxxxxxxxxx'; //nazwa uzytkownika bazy danych $nazwa_bazy_danych $login_bazy_danych = 'xxxxxxxxx'; //haslo uzytkownika bazy danych $nazwa_bazy_danych $haslo_bazy_danych = 'xxxxxxxxx'; //////////////////////////////////////////////////////////// //Kod programu //Ustanawiamy połączenie z serwerem mysql if ( !mysql_connect($adres_ip_serwera_mysql_z_baza_danych, $login_bazy_danych,$haslo_bazy_danych) ) { echo 'Nie moge polaczyc sie z baza danych'; exit (0); } //Wybieramy baze danych na serwerze mysql ktora zawiera tabele if ( !mysql_select_db($nazwa_bazy_danych) ) { echo 'Blad otwarcia bazy danych'; exit (0); } //Definiujemy zapytanie pobierające wszystkie wiersze $zapytanie = "SELECT * FROM `Produkty`"; //wykonujemy zdefiniowane zapytanie na bazie mysql $wynik = mysql_query($zapytanie); //Wyświetlamy w tabeli html dane pobrane echo "<p>"; echo "<table boder=\"1\"><tr>"; echo "<td bgcolor=\"ffff00\"><strong>ID</strong></td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff99\"><strong>Nazwa</strong></td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff00\"><strong>Typ</strong></td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff99\"><strong>Cena</strong></td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff99\"><strong>Opis</strong></td>"; echo "</tr>"; while ( $row = mysql_fetch_row($wynik) ) { echo "</tr>"; echo "<td bgcolor=\"ffff00\">" . $row[0] . "</td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff99\">" . $row[1] . "</td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff00\">" . $row[2] . "</td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff99\">" . $row[3] . "</td>"; echo "<td bgcolor=\"ffff99\">" . $row[4] . "</td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; //Zamykamy połączenie z bazą danych if ( !mysql_close() ) { echo 'Nie moge zakonczyc polaczenia z baza danych'; exit (0); } ?> Chodzi o to żeby ten kod wstawić wewnątrz $content który jest zdefiniowany jako środek mojej strony tak aby ta tabelka była wyświetlana po środku po prostu a nie nad nagłówkiem...... : ![]() CODE $content = <<< EOF <p> <b><u><center> Ponizej aktualna lista produktow w naszym sklepie! : </u></b> <br/> <br/> EOF; Chyba że można to jakoś inaczej zapisać nie w EOF, tak tylko znalazłem w internecie . Ten post edytował miki345 19.10.2014, 19:08:08 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, a przy okazji mam pytanie, da się jakoś uniemożliwić wejście na ten plik ./bazadanych.php z interfejsu przegladarki?
Obecnie po wpisaniu mojego adresu internetowego np. www.bazasql.pl/bazasql.php ukazuje sie ta tabelka, a zalezy mi zeby byla widoczna wlasnie tylko na mojej glownej stronie. Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A w pliku bazadanych.php na poczatku dajesz kod: -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kod z echo wiadomo że działą tylko dalej mam problem bo tak jak wspomniałem zmienna $content jest środkiem mojej strony:
CODE $mainbody = <<< EOF <table width="100%" border="15" cellspacing="15" cellpadding="" id="full"> <tr valign="top"> <td nowrap bgcolor="#d0d0d0" width="125px"> {$leftcolumn} </td> <td> {$content} </td> <td nowrap bgcolor="#e0e0e0" width="75px"> {$rightcolumn} </td> </tr> </table> EOF; W związku z tym muszę ją jakoś zdefiniować albo zastąpić tak aby to działało CODE $content = Echo (' <p> <b><u><center> Ponizej aktualna lista produktow w naszym sklepie! : </u></b> <br/> <br/>'); define('DZIADEK',true); include 'bazadanych.php'; echo(' <br/> <br/> '); Nie działa i jest syntax error, help ![]() Ten post edytował miki345 21.10.2014, 16:02:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jesli oczekujesz pomocy, to:
- wklejaj DOKLANIE blad jaki dostajesz - informuj ktorej linii dotyczy - informuj ktorego pliku dotyczy To jest forum PROGRAMISTYCZNE a nie WROZBIARSKIE -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 19:33 |