Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP] Tworzenie nowych kolumn, metody zapisywania do kolumn
szahmatt
post 15.10.2014, 17:39:58
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie wszystkich,
od jakiegoś czasu piszę program dla mojego znajomego, który ma małą firmę i chciałaby mieć bazę swoich klientów oraz ich składek z datami.

Chciałem to stworzyć w taki sposób że do poszczególnego miesiąca wpisują się następne wpłaty.
Jednak napotkałem problem z nowym rokiem. Mój znajomy chciałby żeby stare składki się nie kasowały tylko żeby zostawały i tutaj zaczynają się dla mnie schody.

Miałoby to wyglądać jak na obrazku: To na czerwono to efekt który chciałbym uzyskać, czyli jak by od nowa wprowadzanie do jednej kolumny, pod już jednym wpisem.

Chciałbym prosić o radę w jaki sposób to osiągnąć, czy na sztywno stworzyć powiedzmy kolumnę "styczen2015", "luty2015" itd. i np. 3-4 lata do przodu to zrobić. Czy może wstawiać te daty itd do jednej kolumny powiedzmy 255 znakowej i oddzelać je jakoś średnikami.

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc, bo nie mam pomysłu jak inaczej można byłoby to zrobić niż na sztywno.

Ten post edytował szahmatt 15.10.2014, 17:41:15
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
nospor
post 16.10.2014, 07:02:07
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Mają byc dwie tabele w bazie:

Tabela KLIENT z polami
ID
IMIE
NAZWISKO
ADRES
itp

Tabela SKLADKA z polami
ID
ID_KLIENTA - wskazuje na ID klienta, ktory oplacil daną skladkę
DATA - pole z datą opłacenia. Jesli nie interesuje cię godzina, to pole ma to miec typ DATE. Jesli interesuje cie tez godzina, to typ DATETIME
KWOTA - pole typu MEDIUMINT. tutaj bedzie podana wartosc wplaconej skladki

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:05