![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich,
od jakiegoś czasu piszę program dla mojego znajomego, który ma małą firmę i chciałaby mieć bazę swoich klientów oraz ich składek z datami. Chciałem to stworzyć w taki sposób że do poszczególnego miesiąca wpisują się następne wpłaty. Jednak napotkałem problem z nowym rokiem. Mój znajomy chciałby żeby stare składki się nie kasowały tylko żeby zostawały i tutaj zaczynają się dla mnie schody. Miałoby to wyglądać jak na obrazku: To na czerwono to efekt który chciałbym uzyskać, czyli jak by od nowa wprowadzanie do jednej kolumny, pod już jednym wpisem. ![]() Chciałbym prosić o radę w jaki sposób to osiągnąć, czy na sztywno stworzyć powiedzmy kolumnę "styczen2015", "luty2015" itd. i np. 3-4 lata do przodu to zrobić. Czy może wstawiać te daty itd do jednej kolumny powiedzmy 255 znakowej i oddzelać je jakoś średnikami. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc, bo nie mam pomysłu jak inaczej można byłoby to zrobić niż na sztywno. Ten post edytował szahmatt 15.10.2014, 17:41:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mają byc dwie tabele w bazie:
Tabela KLIENT z polami ID IMIE NAZWISKO ADRES itp Tabela SKLADKA z polami ID ID_KLIENTA - wskazuje na ID klienta, ktory oplacil daną skladkę DATA - pole z datą opłacenia. Jesli nie interesuje cię godzina, to pole ma to miec typ DATE. Jesli interesuje cie tez godzina, to typ DATETIME KWOTA - pole typu MEDIUMINT. tutaj bedzie podana wartosc wplaconej skladki -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:05 |