![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadszedł dzień w którym po raz pierwszy zmuszony jestem skorzystać z obiektówki nie dlatego że "tak trzeba" a dlatego że pisząc kod standardowo i zamykając go w funkcjach procedurach zaczynam się najzwyczajniej w świecie gubić w projekcie.
ogólnie sprawa wygląda tak: mam przykładowo tablicę kategorii która zawiera takie dane jak: -id -nazwe -kolor -kolor_hover -opis dodatkowo tą listę chciałbym aktualizować i wyświetlać, będę dodawał i usuwał nowe rekordy itp. pytanie nr. 1 czy pojedyńcza kategoria powinna być obiektem a lista kategorii kolejnym obiektem zawierającym obiekty poszczególnych kategorii oraz główne metody (wyświetlanie, usuwanie, dodawanie itp.) ? Inny bardziej skomplikowany przykład: Mamy mapę składającą się z kolorowych kulek każda kulka ma takie dane jak -pozycja x -pozycja y -przeźroczystość -kategoria - pojedyncza mapa składa się z x-kulek - mapę możemy animować zmieniać jej przeźroczystość w określonej sekwencji przesuwać ją itp. (możemy przesuwać pojedyncze kulki) - jakby tego było mało mapa składa się z kilkunastu - klatek każda klatka to zbiór kulek których pozycja się nie zmienia ale zmienia się ich kolor) (jedna klatka może zmieniać się co 20-30 sekund) - każda mapa reaguje na ruch jeśli kursor myszki jest nad kulką z określoną kategorią to kolor wszystkich kulek zmienia się na kolor_hover podany w tablicy/obiekcie kategorie - dodatkowo cały projekt zawiera kilka różnych map więc czy ich zbiór też powinien być obiektem czy jedynie tablicą ? może macie pomysł jak to ogarnąć obiektowo bo ja już sam nie wiem... dodam że cały projekt zapisuje w pliku jako JSON więc z tych wszystkich danych muszę stworzyć jedną wielowymiarową super tablicę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:22 |