![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie przedszkolacy,
Napotkałem taki problem i nie wiem jak go rozwiązać. Jakkolwiek obrót obrazka nie nastręcza problemu to już żeby odbyło się to dopiero po kliknięciu jest problemem. Podpowiedzcie proszę jak to zrobić ![]() Pomyślałem sobie, że można by z użyciem JS i onclick zmienić właściwości CSS i spowodować obrócenie obrazka. W sumie, jeśli mozna by dodatkowo uzyskać efekt animacji obrotu było by wręcz cudownie. Żeby obrazek poprostu nie przeskakiwał z pozycji pionowej do poziomej. Please help .... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A troszkę szukałem chociaż bardziej skupiłem się na CSS-owym rozwiązaniu.
Dziękuję serdecznie Panowie przedszkolacy ![]() Ok, a jak zmiksować te skrypty żeby działało ? Pierwszy obraca obrazek, drugi wysuwa diva i pokazuje formularz. który w nagłówku ma obrazek którym chcę wykonać obrót o 90stopni <script type="text/javascript" language="JavaScript"> $('.rotate').click(function () { $(this).rotate({ duration: 200, angle: 0, animateTo:90 }); var flip = 0; $("#rotating1").click(function () { flip++; if (flip % 2 == 1) $("#floatingenquire #contactform").slideDown('slow'); else $("#floatingenquire #contactform").slideUp('slow'); }); }); </script> Zrobiłem tak i na JSFiddle działa, natomiast po umieszczeniu wszystkich elementów na stronie ....... nie działa ![]() http://jsfiddle.net/mYQNL/64/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co piszczy w konsoli developera?
|
|
|
![]()
|
|
Nie zauważyłem a piszczy to:
Uncaught SyntaxError: Unexpected token var Dlaczego więc działa na JSFiddle jeśli jest błąd ? Taka wersja na JSFiddle działa jeszcze lepiej ![]() Niestety tylko na JSFiddle var flip = 0; $('.rotate').click(function () { $(this).rotate({ duration: 200, angle: 0, animateTo:90 }); flip++; if (flip % 2 == 1) $("#floatingenquire #contactform").slideDown('slow'); else $("#floatingenquire #contactform").slideUp('slow'); }); w ckonsoli pokazuje błąd: "Uncaught TypeError: undefined is not a function " ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osadziłeś jquery na stronie? Jest to wewnątrz pliku JS albo <script>?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W sumie nie bezpośrednio bo gdzieś tam jest odwołanie do jquery.
skrypt jest umieszczony w pliku xml z którego zawartość jest wklejana do głównego skryptu. Zrobiłem więc tak: <script type="text/javascript" src="catalog/view/javascript/jquery/jquery-1.7.1.min.js"></script> <script> var flip = 0; $('.rotate').click(function () { $(this).rotate({ duration: 200, angle: 0, animateTo:90 }); flip++; if (flip % 2 == 1) $("#floatingenquire #contactform").slideDown('slow'); else $("#floatingenquire #contactform").slideUp('slow'); }); </script> ale dalej nie działa ![]() Uncaught TypeError: undefined is not a function VM1344 index.php?route=common/home:472 (anonymous function) VM1344 index.php?route=common/home:472 n jquery-1.7.1.min.js:2 o.fireWith jquery-1.7.1.min.js:2 e.extend.ready jquery-1.7.1.min.js:2 c.addEventListener.B jquery-1.7.1.min.js:2 A tak mi wywala w konsoli ![]() HELP ME PLEASE ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
umieść cały skrypt w
Kod $(function() {
... }) |
|
|
![]()
|
|
Powoli znajduje problemy. Już zaczęło działać.
Podlinkowałem osobnyą bibliotekę jQueryRotate i działa. Okazało się, że standardowa jQuery nie działała stąd problem ![]() Nie działa co prawda jeszcze jak bym chciał ale już obraca obrazek i wysuwa formularz po kliknięciu ![]() Teraz nieco bardziej skomplikowane zadanie - przynajmniej dla mnie. Mianowicie, jak spowodować, żeby po ponownym kliknięciu obrazek wracał do pierwotnego położenia ? Właściwie to obrazek powinien być pionowo na początku czyli tak jak jest przygotowany a po kliknięciu powinien się obrócić do pozycji poziomej i tak zostać. Następnie po ponownym kliknięciu powinien się spowrotem obrócić do pionu. Jak tego dokonać ? http://jsfiddle.net/mYQNL/97/ Tak to wygląda w tej chwili ![]() Nie jest doskonale ....ale: http://jsfiddle.net/mYQNL/123/ Mniej więcej o oto mi chodziło ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 15:32 |