![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linii 3ciej usunięta zostanie wyłącznie referencja/zmienna lokalna, zaś ja potrzebuję usunąć element ze zmiennej z linii 7mej. Jak tego dokonać? Zamiast użyć unset() mógłbym danemu elementowi przypisać NULL, ale wewnątrz funkcji w pętli foreach wykonuję pewne zmiany w tablicy i przy każdej iteracji pętli musiałbym sprawdzać warunek "if($element != NULL)", albo ew. po wykonaniu funkcji użyć innej, albo przelecieć znowu jakąś pętlą i usuwać wszystkie elementy NULL, ale wydaje mi się to nieeleganckim rozwiązaniem, że tak to ujmę. Jakieś rady? Ten post edytował QPR 6.10.2014, 23:29:53 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast sprawdzać co chwilę czy jest null czy nie, czyść puste elementy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz tak
Że też na to nie wpadłem, a żeby było śmieszniej to we wcześniejszym skrypcie robiłem to w ten sam sposób co podałeś. Po prostu wydawało mi się że bez klucza sie tym razem obejdzie i odrazu $elem potraktuję UNSET'em. Gdzie ja mózg podziałem.. ^^ Wielkie dzięki Panowie, tego właśnie szukałem. Można zamykać ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:58 |