![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie są zasadnicze różnice między PostgreSQl i MySQL. Chciałbym się dowiedzieć ponieważ mam do zrobienia stronke tylko że mam do dyspozycji PostgreSQL a niemam MySQL. Do tej pory robiłem tylko na MySQL i ogólnie MySQL jest bardziej popularny z tego co widze.
Może miałby ktoś jakieś wskazówki dla kogoś kto sie przesiada z My na Pg. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
php P. -> bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) http://forum.php.pl/index.php?showtopic=22229
2) PostgreSQL jest bardziej restrykcyjny, a MySQL elastyczny. Przykład: jeżeli do psql z php wyślesz 65 znaków do zmiennej, a w tabeli przewidzianio 64 to psql zaprotestuje. Natomiast mysql zapisze 64 i ten jeden znak pominie (przynajmniej tak jest w default, może da się to zmienić ![]() 3) MySQL ma więcej funkcji, które Ci coś powyciągają w zapytaniu... za to w PostgreSQL możesz sobie napisać własne funkcje ;> 4) PostgreSQL sprawdza wszystko do małych liter. Takie mam pierwsze spostrzeżenia bo też dopiero co zaczynam. Ten post edytował sf 4.12.2004, 09:40:45 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W postgresie jest możliwość tworzenia podzapytań
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W postgresie jest możliwość tworzenia podzapytań W MySQL'u też. ![]() -------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
od wersji 4.1 bodajze
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:35 |