![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie polecenie służy obowiązkowemu zaznaczeniu odznaczonego checkboxa, chodzi o zaznaczenie zgody na przetwarzanie w zbiorach danych osobowych. Standardowo jest odznaczony. Jak zmusić walidacją w javascripcie do zaznaczenia. Wiem, że nie jest to idealny sposób ale w większości przypadków działa taka walidacja. Szukam na forum i jakoś nie udaje mi się znaleźć tego polecenia.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właściwość "checked" dla inputa.
http://www.w3schools.com/jsref/prop_checkbox_checked.asp (przypisanie, nie sprawdzanie). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w sumie 2 checkboxy, czy taka konstrukcja będzie prawidłowa dla mojego skryptu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co masz w zmiennej "x", a co za tym idzie we właściwościach tejże zmiennej "akceptacja_regulaminu" i "zgoda_dane_osobowe".
Może najzwyczajniej sprawdź czy działa poprawnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jakoś u mnie nie chce działać. Może ktoś spojrzy "chłodnym okiem", być może popełniam gdzieś błąd.
Wszystkie pole formularza się bez problemu walidują tylko jest problem z tymi checkboxami. Poniżej mam wpisy dla formularza i checkboxów (nie podaję pól które prawidłowo się walidują):
Cały kod javascriptu jak poniżej Jest Zaakceptuj regulamin i Zaakceptuj zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
Ten post edytował sylwekb 2.10.2014, 14:07:25 |
|
|
![]()
|
|
.elements[2]; // tu pobierasz drugi element formularza, w Twoim okrojonym przykładzie jeden z nich ma indeks 0, drugi 1, w pełnym przykładzie pewnie jeszcze inaczej.
P.S. Coś za dużo masz tych funkcji V_message, każdą deklaracją nadpisujesz poprzednią. P.P.S. Jeśli nie czujesz się na siłach co do jQuery, to chociaż zapoznaj się z metodami getElementById, getElementsByName, getElementsByTagName...itp. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:57 |