![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Posiadam ściągnięty skrypt blogowy ktory opiera się o pliki txt.
Problem pojawia się przy pisaniu postów - Dodają wpis z polskimi znakami ŚĆŹ itd w url postu również występuje śćź. W jaki sposób mógłbym zastąpić scz? jedna funkcja: odpowiada za usuwanie znaków takich jak: " ! itd
natomiast druga:
w jaki sposób do tej pierwszej dopisać aby nie usuwało mi tylko zastępowało np Ó na o, Ź na Z itd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza funkcja nie usuwa polskich liter. Musi to robić, np. str2lower, albo coś innego.
Ale domyśliłem się słusznie, że ta metoda pozwala na zdefiniowanie tablicy znaków do wymiany. Interesuje Cię $translit. Przekaż do metody clean_url tablicę ze znakami, które mają być podmienione i już. W indeksach daj znaki do zamiany, a w wartościach na co ma zamienić.
Ten post edytował kreatiff 1.10.2014, 10:45:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strtr - zrób tablicę zamiany.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to dokładniej zrobić? próbowałem ale niestety dalej nie zamienia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tam gdzie w kodzie masz nazwa_metody::clean_url($text, $spaces='-'), musisz dodać 3 argument, którym jest wspomniana tablica $translit, czyli nazwa_metody::clean_url($text, $spaces='-', $translit). Oczywiśćie uprzednio definiując zawartość $translit, albo wpakować całą tablicę po prostu w argument (ale to będzie niełądnie wyglądało
![]() Metoda clean_url może przyjąć 2 albo 3 argumenty, gdzie domyślnie ten trzeci, z tablicą do własnych podmian jest nieużywany. A my go po prostu chcemy wykorzystać. Możliwe, że to w samym panelu CMSa można to rozwiązać, ale to już pozostaje w kwestii przeszukania go pod tym kątem. My tu możemy tylko strzelać. |
|
|
![]()
|
|
Troszkę pokombinowałem, dziękuję za cenną podowiedź. Wszystko działa teraz jak należy.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:38 |