![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem index.php i .htaccess wg. artykułu "Przyjazne linki" na php.pl.
Załóżmy, że struktura katalogu wygląda tak: images/ - grafika strony include/ - plik dla include index.php Teraz w index.php daję coś takiego:
Gdzie $arr[0] to pierwsza wartość w URL po index.php, czyli dla adresu index.php/news/22/php_pl będzie to "news". Niestety mam problemy z poruszaniem się między folderami przy użyciu tych przyjaznych linków. Gdy mam np. index.php/news to, aby wczytać grafikę, muszę użyć linka: ../images/grafika.jpg. Jeśli będę miał index.php/news/22 to do grafiki będzie adres: ../../images/grafika.jpg. Jest jakiś sposób, aby to ominąć? W jaki sposób odnosić się do kolejnych plików? W przypadku adresu index.php/news/22, $_SERVER['PATH_INFO'] przyjmuje wartość "/news/22". Pomocy. Ten post edytował Najki 3.12.2004, 09:42:06 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
adres/obrazka.jpg - adresacja względna (od obecnego "folderu")
/adres/obrazka.jpg - adresacja bezwzględna (od domeny np. example.org/adres/obrazka.jpg) Wystarczy, że będziesz adresował bezwzględnie ![]() -------------------- Com powiedział, powiedziałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już prawie działa. Poprawnie się grafika wczytuje, gorzej z include plików .php.
Ogólnie suchar, bo: Odnoszę się do grafiki przez src="/folder/images/ghrafika.jpg" i działa. Odnoszę się do pliku php, który chcę include'ować przez include("/folder/include/plik.php") i nie znajduje go :/. Ten post edytował Najki 3.12.2004, 10:20:24 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:18 |