![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 17.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam takie oto zadanie
Napisz skrypt w języku javascript który poprosi użytkownika o podanie wartości liczbowych x i y a następnie wyświetli tabelkę mnożenia w postaci dla wszystkich możliwych kombinacji pomiędzy x a y. Tabela ma mieć wyróżniony pierwszy wiersz i pierwszą kolumnę. Wiem że mam złe warunki w pętli i nie mogę poprawnie ułożyć tabeli. http://jsbin.com/cuwatodohogu/1
Ten post edytował pdg1264 25.09.2014, 14:46:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
O jakich kombinacjach mowisz? Zalozmy ze user wpisal liczbe 4 i liczbe 5. Jedyne kombinacje jakie ja widze to:
4*5 5*4 A ty o jakich myslisz? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 17.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O jakich kombinacjach mowisz? Zalozmy ze user wpisal liczbe 4 i liczbe 5. Jedyne kombinacje jakie ja widze to: 4*5 5*4 A ty o jakich myslisz? Musze zrobić tak że jak np user wpisze 10 i 15 to wyświetli się że 10x15=150 | 11x15=165 ... 15x15=225 No właśnie nie mogę tak zrobić. Najlepiej dodam treść zadania Kod Napisz skrypt w języku javascript który poprosi użytkownika o podanie wartości liczbowych x i y a następnie wyświetli tabelkę mnożenia w postaci dla wszystkich możliwych kombinacji pomiędzy x a y. Tabela ma mieć wyróżniony pierwszy wiersz i pierwszą kolumnę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Twoje tlumaczenie zadania mial się nijak do zadania....
Zrob najpierw rysowanie normalnej tabliczki mnozenia od 1 do 10. Jak to zrobisz, bez problemu potem dodasz x i y -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Robiłem to już na x różnych sposobów i za każdym razem nie mogłem ułożyć tej tabeli.
Cały czas wszystko leciało z góry na dół. I przez 4 lekcji nic nie wymyśliłem. |
|
|
![]()
|
|
Jedna petla to wiersz, druga to kolumna. Po co ta trzecia??
http://jsfiddle.net/zg44aok9/ Dorob sobie do tego x i y -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W sumie to już sam nie wiem za co odpowiada ta trzecia pętla...
Coś mi się nie chce załadować ten link co podałeś. |
|
|
![]()
|
|
Kod document.write("<table border=1>");
for(i=1;i<=10;i++) { document.write("<tr>"); for (j=1;j<=10;j++) { document.write("<td>"+(i*j)+"</td>"); } document.write("</tr>"); } document.write("</table>"); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak napisałeś i teraz mam problem z wyróżnieniem pierwszej kolumny i pierwszego wiersza.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:01 |