![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam dwie tabele:
Zlecenia: id_zlecenia | tytul 1 | Zlecenie nr 1 2 | Zlecenie nr 2 3 | Zlecenie nr 3 i Zlecenia_komentarze: id_zlecenia | status_komentarza 1 | C 2 | K 3 | B Potrzebuje wyciągnąć wszystkie informacje z tabeli Zlecenia, które posiadają status komentarza na "C'. Próbowałem następującym zapytaniem:
ale niestety nie chce mi to w ten sposób działać. Mogę liczyć na jakaś podpowiedź? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Odwrotnie.
Zmieniłem lekko, bo błędami sypało:
ale niestety dalej nie chce to działać :/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Co konkretnie nie działa? Zapytanie jest dobre, co najwyżej trzeba zachować wielkość liter w nazwach tabel.
Odwrotnie.
Kolejność tabel w JOIN nie ma w tym przypadku znaczenia. |
|
|
|
|
|
|
|
Zwraca mi pusty wynik to zapytanie. Komórki dwie mają na pewno status_komentarza='C'...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Czy na pewno istnieją zlecenia do tych komentarzy? Oraz czy tabela zleceń ma kolumnę id czy id_zlecenia? Bo w pierwszym poście napisałeś inaczej niż jest w zapytaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Czy na pewno istnieją zlecenia do tych komentarzy? Oraz czy tabela zleceń ma kolumnę id czy id_zlecenia? Bo w pierwszym poście napisałeś inaczej niż jest w zapytaniu. Faktycznie brakowało uzupełnienia w bazie zlecenia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki za pomoc Jeszcze takie jedno pytanko, bo w tym momencie pokazuje mi wszystkie, które mają status_komentarza='C', a jak doszlifować to, żeby pokazywało wsztystkie, które nie posiadają 'C' w tym polu? Próbowałem
ale wtedy gdy tabela zlecenia_komentarze nie posiada żadnego rekordu z id_zlecenia to żaden rekord nie wyświetla się. Chodzi o to, żeby wyświetliło mi wszystkie rekordy z tablica zlecenia, które nie posiadają rekordu w tablicy status_komentarza lub posiadają taki rekord, gdzie status_komentarza <> 'C'. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 23:39 |