![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 573 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w pliku config zdefiniowałem ścieżki: // Sciezka glowna define('DOCROOT', realpath(dirname(__FILE__)).DIRECTORY_SEPARATOR); // Sciezka define('PATHROOT', './'); i wszystko było by ok gdyby tak DOCROOT chciał działać w każdym przypadku, w każdym przypadku działa PATHROOT, ale zależnie od strony / podstrony, w którym jest katalogu potrzebne jest ./, ../ , ../../ etc. - jakieś rozpoznanie. Przykładowo strona znajduje się w katalogu: - localhost/moja-strona.pl/ plik index.php - tutaj potrzebne jest $path = './'; kolejna podstrona tej strony znajduje się w katalogu: - localhost/moja-strona.pl/podstrony/ plik polska.php - tutaj potrzebne jest $path = '../'; itd. dla katalogów wyżej ../../ Przy include bez problemu działa w każdym przypadku, np. include(DOCROOT."includes/menu.php"); ale kiedy w kodzie strony mamy echo, np. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="<?php echo PATHROOT.'css/style.css'; ?>"> albo zwykły odnośnik <a href="<?php echo PATHROOT.'index.html'; ?>">Strona główna</a> potrzebne jest już rozpoznanie czy ma być PATH = ./ czy ../ wymagany jest PATH inny dla strony /index.php i inny dla strony w katalogu /podstrony/polska.php Może jest jakaś funkcja? W jaki sposób rozwiązać problem? -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Gdybyś miał wszystkie podstrony przekierowane na index.php i to on by rozporządzał wyświetlaniem podstron nie było problemu. A w takim wypadku nie wiesz, jak w configu ustawić ścieżkę, bo nie znasz poziomu zagłębienia. Nie wiem, czy nie musisz na początku każdego pliku definiować tą stałą. Kombinuj.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 573 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem funkcje, która określa ścieżkę, ale zastanawiam się jak to jest robione standardowo.
Jak zdefiniować, przekierować i jak rozmieścić pliki w katalogu głównym domeny? Jak powinienem zdefiniować ścieżkę główną $path dla include i echo (plików i linków w kodzie php i na stronie html)? Chyba najlepiej w postaci ścieżki (względnej?) ./ ../ ../../ ponieważ w ten sposób działa w każdym przypadku, po otworzeniu strony w przeglądarce bez względu czy includuje ($path w kodzie php), czy wyświetlam echo ($path na stronie html)? Prośba o pomoc i instrukcje. -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:41 |