![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanowne grono,
Hmm, każdy z czasem zaczyna myśleć, aby zrobić coś dla siebie - no i przy okazji ma malutką nadzieję, że mooooże stanie się tak, że kiedyś będzie mógł usiąść na plaży (Hawaje, Karaiby) z drinkiem w ręku, wsłuchując się w fale oceanu i rozkoszować się faktem, że jednak coś się w życiu udało i że można tak spędzać czas... częściej. ; ) Tak, możemy pomarzyć. Dobra, wracając do tematu - od około dwóch lat w mojej głowie rodziła się myśl StartUp-u. Oglądałem konferencje, zapisywałem swoje pomysły, czekałem na "to coś". W końcu jestem w fazie, kiedy to już wiem na czym chcę się skupić no i pojawia się myśli: Czy warto postawić na PHP? Myślałem o tym namiętnie. Osobiście wolę "bezpieczniejsze rozwiązania" (w sensie języki silnie typowane, gdzie trudniej sobie strzelić w stopę). PHP ma mocne i słabe strony. Dopiero teraz, gdy startUp zaczyna mnie dotyczyć, wtedy do głowy przychodzą mi myśli, które wcześniej nie przychodziły. Z jednej strony to bogaty w biblioteki język, pozwalający szybko pisać web-aplikacje. Z punktu biznesowego także jest dobry - w razie gdyby projekt wypalił, wtedy łatwiej, taniej i szybciej można wynająć zespół PHP Developerów. Z drugiej strony - czy nie lepiej postawić od razu na jakiś wydajniejszy, kompilowany język (Go, D, Java - tak, wiem, to nie do końca kompilowany)? W drugim przypadku aplikacja wytrzyma większe obciążenie, nie będzie później trzeba jej przepisywać, albo budować infrastruktury złożonej z N-serwerów. Piszę o tym, bo często oglądam konferencje nt. startUpów itd, jeden z zespołów przy rozwiązaniu X na RubyOnRails mieli aplikację na 15 (lub 30, nie pamiętam już) serwerach, przy przejściu na "Go" liczba zmniejszyła się do 2 serwerów, także różnica jest ogromna. Użycie PHP na pewno pozwoli szybko stworzyć i rozwijać projekt, w razie czego szybko utworzyć team. Choć czy to nie za szybko, aby myśleć o sprawach wydajności (osobiście widziałem sporo dość obleganych apek, które dawały radę)? Nawet jeśli aplikacja będzie działać na jednym serwerze, to aby go "zajechać" ruch musiałby być całkiem spory. Z drugiej strony - czy nie lepiej zacząć od czegoś wydajnego, co da nam dobry margines na przyszłość? Tylko w tym przypadku czas pisania aplikacji niestety będzie się przedłużał - osobiście nie jestem jeszcze tak bardzo biegły w Javie, czy Go (chodzi oczywiście o znajomość bibliotek i godziny praktyk). Co myślisz o starUpie w PHP? Każda opinia będzie dla mnie ważna, jeśli przerabiałeś już ten temat i coś nasuwa się Tobie na język, wtedy pisz śmiało! Z chęcią Cię wysłucham. ; ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:25 |