![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
![]() Mam kilka przycisków w jednym formie. Jak wykryć który został wciśnięty? Każdy ma swój id i name. Nie znam ilości tych przycisków, są automatycznie generowane, więc if czy switch case odpada. Rozwiązanie najlepiej żeby było w php z poziomu przetwarzania formularza, jeśli się nie da to javascript, ale raczej nie jquery (to ma być wtyczka wordpressa). W skrócie robię coś takiego: mam wiersze wypisywane z tabeli z bazy danych. Obok każdego wiersza jest przycisk 'Delete'. Po jego kliknięciu ma się usuwać dany wiersz z bazy. Chodzi mi tylko o to, żeby wykryć który wiersz zostaje wybrany do usunięcia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ten przycisk nie moze miec po prostu id wpisu z bazy, obok ktorego istnieje? przesylaj za pomoca get id wpisu ktory usuwasz.
-------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W skrócie robię coś takiego: mam wiersze wypisywane z tabeli z bazy danych. Obok każdego wiersza jest przycisk 'Delete'. Po jego kliknięciu ma się usuwać dany wiersz z bazy. Chodzi mi tylko o to, żeby wykryć który wiersz zostaje wybrany do usunięcia. Niech każdy wiersz na osobny <form> wtedy w ukrytym inpucie ukrywasz ID do usunięcia i po problemie. |
|
|
![]()
|
|
O, dobry sposób, dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najładniej to zrobić jeszcze inaczej - ajaxem
Tworzysz tylko button bez żadnego forma Kod <button delete-id="ID JAKIE USUNĄĆ" class="delete_row">Usuń</button> Ajaxem wysyłasz request na onclick klasy delete_row, pobierasz atrybut "delete-id" i go usuwasz, jeżeli request ajaxowy będzie success to usuwasz jeszcze cały wiersz. |
|
|
![]()
|
|
Ajaxa niestety nie znam, ale naprowadziłeś mnie na podobne rozwiązanie. Przy każdym butonie onclick z wywołaniem funkcji:
Czyli ustawienie id w ukrytym inpucie i zrobienie submita. Ten post edytował Vill 18.09.2014, 10:03:12 |
|
|
![]()
|
|
Tylko czym różni się button z onlick submit form od zwykłego submita
![]() |
|
|
![]()
|
|
Właściwie tylko tym, że teraz wszystko może być w jednym formie. Nie wiem co jest lepsze.
|
|
|
![]()
|
|
Aa nie zauważyłem że ustawiasz id, to teraz jak wolisz. Jeden form pewnie ładniejszy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 00:33 |