![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
po zalogowaniu użytkownika chciałbym mieć w js pod ręką jakieś informacje o nim.Do tej pory php pobierał te informacje następnie tworzyłem <input type="hidden"/> i tam sobie je magazynowałem (id,ulubione,odwiedzane itd. - bez haseł rzecz jasna).W trakcie pracy użytkownika był one tam na bieżąco aktualizowane. Jest to bezpieczne czy lepiej za każdym razem wywoływać $.ajax i pobierać te informacje jeszcze raz? Wpadłem na jeszcze jeden pomysł ,żeby utworzyć globalna tablice:
Jednak tutaj niestety nie umiem przesłać id użytkownika do argumentu $.ajax( kod wykonywany jest nim strona się wczyta). Gdy robię to "$(function() {" funkcje nie widzą tej tablicy. Proszę o jakaś radę. Ten post edytował omxd 17.09.2014, 09:47:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Do tej pory php pobierał te informacje następnie tworzyłem <input type="hidden"/> i tam sobie je magazynowałem (id,ulubione,odwiedzane itd. - bez haseł rzecz jasna). A o sesji to słyszał? To rozwiąże wszystkie twoje problemy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A możesz coś konkretniej przybliżyć, o jakiej sesji piszesz @Turson ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No spoko, a teraz przeczytaj chociażby tytuł tego tematu i domyśl się jak bardzo to pomaga autorowi tematu.
Co do tematu, najłatwiej ci będzie, jak dane sobie gdzieś w kodzie strony umieścisz jako json. Jeżeli chcesz to zrobić za pomocą ajaxa, to będziesz tworzyć dodatkowy request, który jest ci zbędny, bo i tak, jeżeli ktoś kto te dane będzie chciał podejrzeć, to i tak je podejrzy. Więc po zalogowaniu gdzieś w body mógłbyś wykonać to tak:
Zakładając że twoja tablica wyglądała by mniej więcej tak:
to twój kod javascript wyglądał by tak: Użyć mógłbyś gdzieś w kodzie tego tak: Ten post edytował by_ikar 17.09.2014, 20:48:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
by_ikar - o coś takiego właśnie mi chodziło obawiałem się tylko czy jest to bezpieczne,ale w sumie to te dane będą dostępne tylko dla poszczególnego użytkownika który wcześniej się zalogował.
dzięki wszystkim za odpowiedzi pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@by_ikar
Skoro autor tematu informacje o użytkowniku takie jak id przechowuje w ukrytych inputach, to chyba sesja jest lekarstwem na taki wynalazek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sesje i tak mu się przydadzą. Przy każdym reloadzie będzie pobierał z dane z bazy? Po co? Wystarczy, że istnieje sesja i będzie miał w niej zapisane dane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
by_ikar - o coś takiego właśnie mi chodziło obawiałem się tylko czy jest to bezpieczne,ale w sumie to te dane będą dostępne tylko dla poszczególnego użytkownika który wcześniej się zalogował. Nie, nie jest to bezpieczne. Te dane wykorzystuj tylko w tych miejscach, które nie są newralgiczne, nie możesz na nich polegać w 100%. Możesz ich użyć np. do wyświetlania informacji, ale gdy już będziesz potrzebował wykorzystać je np. do zapisu danych do bazy pobierz je z sesji (i tak zapisujesz w PHP). |
|
|
![]()
|
|
@by_ikar Skoro autor tematu informacje o użytkowniku takie jak id przechowuje w ukrytych inputach, to chyba sesja jest lekarstwem na taki wynalazek Sesje i tak mu się przydadzą. Przy każdym reloadzie będzie pobierał z dane z bazy? Po co? Wystarczy, że istnieje sesja i będzie miał w niej zapisane dane. Spoko, tyle że może autor już używa sesji? Pytał się o rozwiązanie po stronie JS. a wy mu daliście rozwiązanie po stronie php, stąd moje pytanie, w jaki sposób ma to w ogóle pomóc autorowi.. @omxd - taki sposób trzymania danych jest niebezpieczny, jeżeli wyświetlasz nieodpowiednie dane (hasło, tokeny, klucze, cokolwiek związanego z bezpieczeństwem). Dane takie jak avatar, nick etc i tak wyświetlasz w jakiś sposób użytkownikowi, więc to jest bez znaczenia czy trzymasz to jawnie w js, czy pobierasz ajaxem, bo i tak te dane można podejrzeć - z drugiej strony i tak te dane raczej się do niczego potencjalnemu włamywaczowi nie przydadzą. Ewentualnie tylko mogą go naprowadzić na nazwy kolumn w jakiejś tabeli, jeżeli takich sam nazw użyjesz jako klucze w jsonie. Domyślam się że chcesz w ten sposób jakieś informacje typu ustawienia (np zmiana wyglądu) trzymać, więc właśnie ten sposób będzie idealny. |
|
|
![]()
|
|
dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Dane które będę tam przechowywał to id,nick,avatar itd. ,ale jest też string który może być modyfikowany i uaktualniany w bazie danych stąd moje obawy. Potrzebuję tych danych do manipulowania ulubionymi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:45 |