![]() |
![]() |
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Panowie raczej banalny problem... mianowicie mam coś takiego:
i to działa, odpowiedzialne jest za wyświetlanie treści tylko na stronie-a. Chciałbym do tego dodać jeszcze jedną stronę strona-b, próbowałem coś ala:
Ale nie bardzo funkcjonuje... Jakiś pomysł? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Super, dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radzę poczytać manual o operatorach oraz o różnicy pomiędzy nimi: http://php.net/manual/en/language.operators.logical.php
Dodatkowo, z racji tego że najwidoczniej tego również nie wiesz, struktury kontrolne mają również swoją alternatywną składnie, właśnie do takiego osadzania php w html'u czy innym kodzie: http://php.net/manual/en/control-structure...tive-syntax.php
Pomijam już zupełnie kwestie tego że powinieneś stworzyć jakąś nową funkcję która by sprawdzała jeden lub kilka parametrów i zwracała true/false: php 5.5 i wcześniejsze
php 5.6+
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@by_ikar - Hej.
Jakaś różnica jest między zastosowaniem twojego kodu:
Od mojego:
Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@by_ikar - Hej. Jakaś różnica jest między zastosowaniem twojego kodu:
Od mojego:
Pozdrawiam ![]() Heh wlasnie @by_ikar dobrze napisal. or i || znaczy to samo - "lub" roznica jednak polega w Kolejnosci wykonania... $x or $y bedzie wygladalo tak: ($x) or $y aa... $a || $b bedzie wygladalo tak: ($a) or ($b) zwroc uwage na nawiasy. Dzieki || nie musisz ich stosowac w w.w. przykladach. Edit: Zajrzyj w link od by_ikar, ten pierwszy. Tam ladnie opisane. Ten post edytował ZaXaZ 16.09.2014, 19:51:19 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Giluś - nie napisałem swojego posta po to żeby tobie zwrócić uwagę, skoro wiesz jak działa OR i AND, ale skoro podajesz coś co jest mniej jasne na pierwszy rzut oka początkującemu, może tylko naważyć piwa. A widziałem już nie jeden raz taki kod, w którym or lub and są używane bezsensu, jakby działały identycznie jak && lub ||. Drugą rzeczą jest to że w wielu językach z którymi się zetknie podczas tworzenia stron, używa się w większości przypadków właśnie "moich" operatorów. Kwestii ilości znaków nie przytaczam, bo to jest mniej istotne..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:35 |