Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Wyszukiwanie po tagach, zawartości i tytule newsa.
tomusrydy
post 13.09.2014, 22:30:17
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. MySQL to nie jest moja najlepsza strona, a potrzebuje połączyć w pewien sposób 3 tabele.

Otóż posiadam w bazie tabele:
- news ('news_id', 'news_title', 'news_content',...);
- tags('tag_id', 'tag_name');
- tag_links('tag_id', 'element_id', 'element_category')

Potrzebuję zapytania do tworzonej przeze mnie wyszukiwarki na stronie, które "wyciągnie" mi news_id po znalezieniu pewnej frazy w 'news_content', 'news_title' oraz 'tag_name' powiązanego 'tag_id'. Dla wyjaśnienia 'element_id' określa 'news_id' a 'element_category' określa fakt, że jest to news (gdy ma wartość 0).

Z wyciągnieciem z 'news_content' i 'news_title' nie miałem problemu, gorzej z tymi tagami. Oto moje aktualne zapytanie.
  1. SELECT `news_id` FROM `news` WHERE (`news_title` LIKE :q) OR (`news_content` LIKE :q) ORDER BY `news_addTime` DESC
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 15.09.2014, 08:17:34
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Poprostu dołączasz kolejne tabele, z ktorych chcesz wyciągnąć dane. Robisz to przypomocy np. LEFT JOIN - patrz dokumentacja mysql

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
tomusrydy
post 18.09.2014, 18:05:04
Post #3

-----

Dobra, to już sobie ogarnałem troche, ale mam trochę inny problem przy tej samej bazie. Otóż jak mam stworzyć polecenie, które wyszuka mi newsa z przynajmniej jednym takim samym tagiem, pomijając tego, który jest wyświetlany.
Mam gotowe polecenie wyświetlające newsy z jednym powtarzajacym się tagiem, ale gdy dochodzi drugi, trzeci itd. to nie wiem co zrobic:

1. SELECT `news_id` FROM `news` LEFT JOIN `tag_links` ON tag_links.element_id = news.news_id WHERE `tag_id` = :id1 AND `element_category` = 0 AND news_id != ? ORDER BY news.news_addTime DESC

Uprzedzając pytania, tak słyszałem o OR, ale problem w tym, że nie zawsze wiadomo ile będzie tych tagów.
Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem to pytanie biggrin.gif
+Quote Post
adrianpl20
post 18.09.2014, 18:50:29
Post #4

Ostrzeżenie: (10%)
X----

nigdy nie wiadomo ale jakieś maks. musisz założyć, nigdy nie widziałem by wątek na forum miał więcej niż kilka tagów.

Możesz zrobić z tym OR - do jakiejś zmiennej z pętlą przypisz te wszystkie warunki z OR i po prostu wstawiaj tą zmienną w zapytanie
lub
zrób pętle i w jej środek daj pobieranie z bazy - jeden tag - 1 zapytanie

Ten post edytował adrianpl20 18.09.2014, 18:51:14
+Quote Post
tomusrydy
post 18.09.2014, 18:59:22
Post #5

-----

Też mi przyszedł do głowy taki pomysł, ale myślałem że da się to z poziomu samego MySqla załatwić. Chyba skorzystam z tego pierwszego sposobu, drugi wydaje mi się że ma taką wadę, że może wyświetlic mi kilka razy ten sam news. Dzięki za pomoc smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3.07.2025 - 06:48