![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Wziąłem sobie na warsztat Codeception jak narzędzie do testów funkcjonalnych (a może i pozostałych). Utworzyłem sobie test:
Jednak metoda "canSeeInDatabase" wymaga jak nazwa wskazuje BD i odpowiednich tabelek. Wpadłem na pomysł aby zatroszczył się o artisan:migrate. W pliku tests/_support/FunctionalHelper.php dodałem sobie takie coś:
Niby jest ok, ale nie jest.
zwraca Int(0) czyli zero/false/null nie wiem. Żadnego wyjątku, nic a jednak testy dalej krzyczą że nie ma tabeli users. Mam utworzoną migrację z tą tabelą. Jak dodam jeszcze
Pliki: functional.suite.yml Kod class_name: FunctionalTester modules: enabled: [Filesystem, FunctionalHelper, Laravel4, Db, Cli] codeception.yml Kod actor: Tester paths: tests: tests log: tests/_output data: tests/_data helpers: tests/_support settings: bootstrap: _bootstrap.php colors: true memory_limit: 1024M modules: config: Db: dsn: 'sqlite:memory' user: '' password: '' dump: tests/_data/dump.sql Jakieś pomysły? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:38 |