![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę z wpisami i drugą którą zawiera statystyki codzienne dla elementów z pierwszej. Zawiera w sobie kolumny `rok`, `miesiac`, `dzien`. Potrzebuję je połączyć tak żeby dane wyjściowe zawierały statystyki stron dla ostatniego dnia z tym, że ostatni dzień nie oznacza aktualnego (statystyki mogły się jeszcze nie sprawdzić). Wykonuje więc zapytanie:
i mam wszystko połączone, jednak ze wszystkich dni, a ja potrzebuję tylko z ostatniego dnia dla danej strony najlepiej jednym zapytaniem (duża baza). Pytanie tylko jak to zrobić ... Ten post edytował Agape 12.09.2014, 14:30:18 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co trzymasz datę w oddzielnych polach? od tego jest pole Date lub Datetime - w zaleznosci co potrzebujesz. Wtedy do tego zapytania mogłeś w łatwy sposób dodać to:
Więcej informacji tutaj: https://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...unction_subdate Ten post edytował lukasz_os 12.09.2014, 14:43:56 -------------------- Pomagam jeśli mam czas oraz jak się na tym znam :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że tak nie powinno się tego trzymać, ale łatwiej było mi napisać pozostałe funkcje do analizowania statystyk itp. ale masz w sumie rację, dodam dodatkowe pole datetime i bedzie ok
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Spróbuj coś takiego. Może nie zadziałać, ale ideę możesz załapać:
PS: Zakładam, że masz kolumnę strony_statystyki.id. Jeśli nie to sortuj tak jak u Ciebie tj. po roku, miesiąciu i dniu (ale malejąco). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jezeli potrzebowałes wybrac sobie rekordy w danym dniu, miesiącu czy roku to masz do tego odpowienie funkcje DAY(),MONTH() i YEAR() np:
wtedy wybiera wszystkie rekordy które maja w polu 'data_dodania' rok 2014. Analogicznie z pozodstałymi funkcjami Ten post edytował lukasz_os 12.09.2014, 14:54:46 -------------------- Pomagam jeśli mam czas oraz jak się na tym znam :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To bedzie cos w ten desen:
Chyba, ze w strony nie masz rozbicia, to wtedy w joinie polacz przez s.data=FUNKCJA_ROBIACA_DATE_Z_ROKU_MIESIACA_I_DNIA_KTOREJ_NAZWY_ZAPOMNIALEM(stat . rok, stat.miesiac, stat.dzien) Ten post edytował mmmmmmm 12.09.2014, 19:41:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 21:36 |