![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Testowo napisałem frameworka php mam jednak pewien problem ze zrozumieniem kontrolerów i zależności między nimi.
Tworzę przykładowo kontroler Articles z metodami: - addArticle - showArticle - deleteArticle - updateArticle -showAllArticles itd. Teraz chciałbym wyświetlić na stronie głównej artykuły i jak to zrobić? Stworzyć kontroler PagesController a w nim np. metodę showHomepage a w niej odwołać się do kontrolera ArticlesController i metody showLastArticles? Czy może w metodzie showHomepage utworzyć instancję ArticlesModel, pobrać z niego ostatnie artykuły (np. 5) i wyrenderować dla nich widoki? Chodzi mi też o to jak tworzyć kontrolery dla statycznych stron jak np. kontakt, 'o nas', czy ma być jeden kontroler PagesKontroler a w nim metody showHome, showContact, showAbout itd. ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w jakim kontrolerze miała by ta metoda być?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PagesController
|
|
|
![]()
|
|
A jeszcze takie pytanie. Mam dość prosto zrobione modele. Mam np. model Accounts i kiedy chcę dodać nowe konto korzystam z metody addAccount(...). Tylko przy dodawaniu usera muszą zostać wypełnione także inna tabela. Czy w takim wypadku utworzyć instancję modelu InnaModel w AccountsModel i za jej pomocą dodać ten rekord/y?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, bo odwołujesz się do innego modelu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:56 |