![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2003 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Majac ostatnio nieco wolnego czasu postanowilem zabrac sie za swoj system newsow oparty na mysql.Wszystko przebiegalo bez problemu do momentu kiedy musialem napisac fragment kodu odpowiedzialny za wyswietlanie komentarzy do newsow. tabela w ktorej sa zapisywane rekordy z komentarzami wyglada tak: | ID | ID_NEWSA | AUTOR | TEXT | MAIL | DATA | | | | | | | | problem polega na tym ze gdy probuje pobrac komentarze i wyswietlic je, wyswietlanu jest tylko pierwszy komentarz(z 4 roznych komentarzy o tym samym "id_newsa") 4-krotnie zapytanie odbywa sie przez :
nastepnie komentarze sa wyswietlane za pomoca funkcji: mysql_fetch_array(). Mam nadzieje, ze wystarczajaco objasnilem problem, i ze bedziecie w stanie mi pomoc. Z gory dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz użyć pętli, aby wypisać wszystkie komentarze, np. while:
pisałem z głowy, bez testowania, więc może nie dizałać ![]() -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w petli stosujesz ten mysql_fetch_array() ? wklej caly kod odpowiedzialny za wyswietlanie bo nie do konca mozna zrozumiec ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze:
plus to co napisał Spirit np tak żeby było jasno ![]()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2003 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie przyczepicie sie do tego, wykonalem 2 identyczne zapytania. 1 query ma na celu pobranie ilosci rekordow z komentarzami do konkretnego newsa (id_newsa) poprzez mysql_num_rows. Pozniej zmienna zawierajaca licczbe wierszy ustala ile razy ma byc wykonana petla w ktorej jest zawarty kod wyswietlania poszczegolnych komentarzy. Wprawdzie mam pomysl na rozwanie tego problemu poprzez dodanie jeszcze jeszcze jednej kolumny w tabeli z komentarzami do ktorej zapisywane bylyby id komenta wzgledem konkretnego newsa(czyli jak dodano 2 komentarze to id_commenta wynosilby 2 ).Jednak nie chce tego robic bo to nie bylby sposob na nauke sql`a.Pewnie da sie to latwo i przyjemnie srobic niekoniecznie korzystajac z mysql_fetch_array(); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem czego zamiast tego:
NIe zrobisz tak:
Jedna petla żadne zmiene $start ani $cout nie są CI potrzebne.. |
|
|
![]()
|
|
no dobra to jest raczej rozwiazanie estetyczne nijak wplywajace na moj problem.
Mimo to dzieki za rade |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
estetyczne?! człowieku to znacznie poprawi predkosc wyswietlania danych ... przeciez wykonywanie np. 30x jednego zapytania zajmie wiecej czasu niz zastosowanie tego zapytania 1x a potem
while($cz=mysql_fetch_array($query)) tylko |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ive @ 2004-12-02 14:25:55) estetyczne?! człowieku to znacznie poprawi predkosc wyswietlania danych ... przeciez wykonywanie np. 30x jednego zapytania zajmie wiecej czasu niz zastosowanie tego zapytania 1x a potem while($cz=mysql_fetch_array($query)) tylko święta prawda, wyobraź sobie, że serwis dobrze prosperuje, użytkownicy dużo komentują, piszą po 300 komentarzy (marzenia ![]() ![]() Ten post edytował Spirit86 2.12.2004, 16:52:28 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 18:38 |