![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam nastepujace pytanie
mam 3 tabele Kod SELECT * FROM uzytkownik LEFT JOIN uz_staz ON uz_staz_uz_id=uz_id WHERE $warunki AND uz_status = '1' GROUP BY uz_id powyzsze zapytanie zwraca mi pola z tabeli uzytkownik ktore mają spelnione warunki dla tych dwoch tabeli i identyczne id jak dolozyc do tego tab3 czyli 3cią tabele, tak zeby zwracalo mi tylko te pola ktore: maja identyczne id dla tabeli uzytkownik i tab3 oraz spełniony dodatkowo jakistam warunek dla tab3 (np costam like costam3) podejrzewam ze sprowadza sie to do dodatkowego left joina ale nie wiem jak to zapisac -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie zwracajace wszystkie pozycje z tabeli uzytkownik, plus dopasowanie wg regul pol z uz_stat i tab3, gdzie nie pasuja pola z uz_staz i tab3, tam bedzie wyswietlany NULL
lub: zapytanie zwracajace tylko te pola z tabeli `uzytkownik` i `tab3` gdzie spelnione sa warunki, plus dodatkowo wg regol dopasowanie z tabeli `uz_stat`, gdzie nie dopasuje to NULL dodatkowo, pole `costam` w tabeli `tab3` musi spelniac warunek 'wartosc'
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie, działają oba, i dają mi to samo,
nie za bardzo rozumiem roznice, mozesz wyjasnic tak z ciekawosci ? -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez @nocnyMark() wyjasnil czym sie roznia. Poczytaj o zlaczeniach to zobaczysz roznice.
W przykladzie 2 jesli warunke zlaczenia nie jest spelniony to rekordy z tabeli uzytkownik nie sa zwracane, a w 1 zapytaniu jesli nie spelnia warunku to zwraca rekordy z tabeli uzytkownik i dolancza z wartoscia NULL. Moze to Ci cos rozjasni. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:35 |