![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hej, na ubuntu w katalogu /var/www/ mam katalog stronaxyz. W katalogu tym mam katalog client oraz admin, odpowiednio dla panelu klienta i admina.
Jak ma wygladac plik konfiguracyjny sites-available, by wchodzac na adres stronaxyz.pl odpalone zostaly dane z katalogu client, a wchodząc na adres stronaxyz.pl/admin odpalone zostaly dane z katalogu admin ? Teraz mam tak: Kod <VirtualHost *:80> ServerAdmin webmaster@localhost DocumentRoot /var/www/stronaxyz/ ServerName stronaxyz.pl ServerAlias *.stronaxyz.pl ....... Ale to klienta przekierowuje na glowny katalog stronaxyz a nie na stronaxyz/client Zas dajac tak Kod <VirtualHost *:80> ServerAdmin webmaster@localhost DocumentRoot /var/www/stronaxyz/client ServerName stronaxyz.pl ServerAlias *.stronaxyz.pl ....... adres stronaxyz.pl odpali sie z katalogu client. Ale jak wowczas do tego dodac by stronaxyz.pl/admin odpalila sie z katalogu admin? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Directory dorzuć sobie zmianę DocumentRoot
np: Kod <Directory /admin/> DocumentRoot /var/www/stronaxyz/client </Directory> zostawiając przy tym wyżej wpis do /var/www/stronaxyz/ Ten post edytował Pyton_000 10.09.2014, 11:02:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zgłupiałem.... możesz mi napisać początek tego pliku tak jak to pisałem z uwzględnieniem tego co mowisz?
Gdy dodaje to co napisales: <Directory /admin/> DocumentRoot /var/www/stronaxyz/client </Directory> dostaje blad: DocumentRoot not allowed here -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahh wybacz
![]() ![]() W takim razie ustaw coś takiego: Kod <VirtualHost *:80>
ServerAdmin webmaster@localhost DocumentRoot /var/www/stronaxyz/client ServerName stronaxyz.pl ServerAlias *.stronaxyz.pl Alias /admin /var/www/stronaxyz/admin |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, działa
![]() edit: z tym aliasem na admina jest jednak problem. Owszem, gdy adres jest taki: http://stronaxyz.pl/admin to ładnie przekierowuje na admina Gdy jednak probuje się odwolac do czegos w adminie, np tak: http://stronaxyz.pl/admin/costam.html to niestety leci już do klienta ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dodaj / na końcu admin/
czyli: Kod Alias /admin/ /var/www/stronaxyz/admin/ |
|
|
![]()
|
|
Niestety, problem pozostał.
ps: nie ma problemu gdy odwoluje sie do plikow, ktore istnieją http://stronaxyz.pl/admin/index.php?blabla Problem jest, gdy mam http://stronaxyz.pl/admin/costam.html gdzie costam.html nie istnieje i jest zamieniane przez .htaccess. Wtedy niestety wraca do klienta... hmm..... dobra, juz mam, problem był z htaccesem. Wszystko jasne. Dzieki ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Spróbuj utworzyć 2 vhosty - oddzielnie dla klient i admin (nie sprawdzałem czy tak zadziała)
2. Ustaw vhosta na /var/www/stronaxyz, dodaj .htaccess i zrób rewrite z katalogu głównego do podkatalogu klient (jeśli request nie jest do admin) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak juz pisalem w poprzednim poscie, problem został rozwiązany.
Co do dwoch vhostow to raczej sie nie da bo chyba już tak kombinowałem wcześniej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:44 |