![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w skrypcie ktory chce przerobic menu rozwijane - ilosc przedmiotow (jakie chce zamowic).
W menu tym dostepny jest wybor od 1 do 20 sztuk - problem polega na tym, ze nie ma to zadnego zwiazku ze stanem magazynowym produktu. Nabywca moze zakupic 20 produktow mimo iz na stanie sa np. 2.
ilosc produktow znajduje sie w zmiennej $data[5] Czy musialbym to zrobic na zasadzie: if $data[5] == 1 i tu dodawac te pola: echo '<select name="quantity" id="quantity" class="quantity"> <option value="1" selected>1</option> </select> Czy mozna by to zrobic w jakiejs madrzejszej formie? Ten post edytował wespazjon 3.09.2014, 16:19:53 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
FORem wygeneruj tylko tyle option, jaki masz max w $data[5]
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No moglbym zrobic for-em.
Nie wiem czy to dobrze ogarniam ale:
Dobra mialbym tu petle for ale jak to zrobic z select - czy cos takiego?
Czyli razem mialoby to tak wygladac?
Ten post edytował wespazjon 3.09.2014, 18:42:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
FOR ma byc kodem php a nie tekstem w ECHO.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Te pierwsze echo jest wyciete na zywca ze skryptu - do czegos w nim sluzy.
Niestety ten skrypt jest strasznie nie czytelny i to zarowno w edytorze tekstu jak i w bluefish. To przyklad z ktorego wycialem ten fragment z produktami: Przyklad kodu Tak wyglada caly skrypt i w nim szukam "baboli" |
|
|
![]()
|
|
Ja nie powiedziale, ze to ECHO niczemu nie sluzy... Ja powiedzialem, ze FOR ma byc poza ECHO a nie w ECHO.... jak FOR bedzie w ECHO to bedzie traktowany jako tekst a nie jako komenda php.
|
|
![]()
|
|
Przegladalem forum - znalazlem dosc podobny temat - wyswietlanie minut w polu select:
Jak widac realizacja za pomoca funkcji echo. Nie jestem biegly w PHP dlatego tez pisze w dziale przedszkole - nie musze miec gotowej odpowiedzi ale jakas mala podpowiedz ![]() Bede pisal ten temat az znajde rozwiazanie problemu he he |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak widac realizacja za pomoca funkcji echo. Zacznij wkoncu czytac ze zrozumieniem.... Ja nie mowie ze nie masz uzywac ECHO w FOR.... Ja mowie, ze FOR nie moze byc tekstem w ECHO, co do tej pory miales :/
Tutaj masz FOR w tekscie ECHO, Tak nie moze byc! Tlumacze ci to od X postow.... Tak ma byc:
|
|
![]()
|
|
No nie wiem czy dobrze ujalem ten wycinek kodu - moze wycialem go za duzo lub za malo - tu jest jego wieksza czesc.
Jak widac przed pierwsza opcja select znajduje sie opcja echo - tak jak wczesniej to podalem. echo '<td align="right"><span class="itemtext">'.$lang['quantity'].':</span></td>'; echo '<td>'; echo '<select name="quantity" id="quantity" class="quantity"><option value="1" selected>1</option><option value="2">2</option><option value="3">3</option><option value="4">4</option><option value="5">5</option><option value="6">6</option><option value="7">7</option><option value="8">8</option><option value="9">9</option><option value="10">10</option><option value="11">11</option><option value="12">12</option><option value="13">13</option><option value="14">14</option><option value="15">15</option><option value="16">16</option><option value="17">17</option><option value="18">18</option><option value="19">19</option><option value="20">20</option></select>' Teraz jak ta opcja bedzie nie poprawna to jak zrobic ja poprawna. To ta opcja bedzie dzialac czy raczej nie powinna?
Czy moze skrocic kod w nawiasach do postaci: i to po prostu tyle. Wchodzi tu problem o ktorym wspomniales co z tym echo? Ten post edytował wespazjon 4.09.2014, 09:34:20 |
|
|
![]()
|
|
Przeciez ci napisalem, podalem nawet na przykladowym kodzie, ze masz zamknac ECHO zanim wejdziesz w FOR... Staraj sie czytac i analizowac to co ci podają
NIe: echo '<select name="quantity" id="quantity" class="quantity"> a: echo '<select name="quantity" id="quantity" class="quantity">';//TU JEST ZAMKNIECIE ECHO. Pisalem o tym na innym przykladzie w poprzednim poscie //i dopiero teraz moze leciec sobie FOR. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobrze masz racje.
Podmienilem ten kod - nie pokazuje kompletnie zadnego bledu ale nie wyswietla tez calego produktu - tak jakby cala biblioteka wyswietlania produktu przestala dzialac ![]()
W skrypcie jest to jedna linijka - tu podzielilem tylko tak by sie zmiescilo na stronie. |
|
|
![]()
|
|
![]() napisalem ci jak ma wygladac ta jedna linijka.... nawet nie potrafisz tego poprawnie skopiowac :/ Stary, Tobie nie da sie pomoc, bo nawet podanego gotowca źle wklejasz... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:51 |