![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
regułka "deny from all" w pliku .htaccess blokuje mi wykonywanie pewnych skryptów PHP na serwerze. Nie działa "allow from nazwa_domeny.pl", nie działa "allow from 127.0.0.1" ani "allow from localhost" dopiero "allow from 000.000.000.000" z adresem IP mojego serwera pozwala na wykonywanie się skryptów. 1. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób niż (127.0.0.1, localhost, nazwa_domeny.pl) na określenie nazwy serwera? czy jestem skazany na ten numer IP Serwer mojego dostawcy to Nginx, ale widzę, że pewne regułki Apache w pliku .htaccess działają. W pliku .htaccess mam: order deny,allow deny from all allow from nazwa_domeny.pl allow from 127.0.0.1 allow from localhost allow from 000.000.000.000 2. I jak sobie poradzić z poprawnym wykonywaniem skryptów na serwerze jeśli poniższe ograniczenie też je blokują? AuthName "Prywatna strona" AuthType Basic AuthUserFile /home/public_html/nazwa_domeny.pl/.htpasswd Require valid-user Ten post edytował jack314 2.09.2014, 13:22:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal te htaccess w cholere. Nginx to nie Apache, a używanie htaccess to zuo dla Nginx.
Gdzie masz hosting. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal te htaccess w cholere. Nginx to nie Apache, a używanie htaccess to zuo dla Nginx. Gdzie masz hosting. Od kiedy Nginx bierze w ogóle pod uwagę pliki .htaccess? Dla niego to są zwykłe pliki tekstowe. Druga sprawa, na AZ.pl używają Apacha, nie Nginxa. @OP - od kiedy deny from all blokuje wykonywanie czegokolwiek? ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie używa, ale są serwery w których usilnie zostało to zaadoptowane w postaci biblioteki parsera. Jednak takie rozwiązanie jest strasznie nieeleganckie i nie wydajne.
Przykład strony hostowanej na AZ.pl z nginx = jadow.az.pl/01/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie używa, ale są serwery w których usilnie zostało to zaadoptowane w postaci biblioteki parsera. Jednak takie rozwiązanie jest strasznie nieeleganckie i nie wydajne. Przykład strony hostowanej na AZ.pl z nginx = jadow.az.pl/01/ Domyślny w AZ jest dalej Apacz. Co do Nginxa: dobrze napisany parser potrafi działać i szybko i dobrze, do części regułek. Ale akurat AZ.pl nie robi nic dobrze, więc nie mamy za bardzo o czym rozmawiać ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Niestety archaiczność PHP jest jeszcze używana i to dość szeroko. Sam tego doświadczam niestety
![]() |
|
|
![]()
|
|
Z poziomu cPanel -> Oprogramowanie/Usługi -> Wybór wersji PHP -> 5.2, 5.3, 5.4 można zmienić wersję PHP przynajmniej ja tak mam na hostingu "Hosting PREMIUM". Po zmianie trzeba odczekać aż serwer się 'zaktualizuje'.
Niestety archaiczność PHP jest jeszcze używana i to dość szeroko. Sam tego doświadczam niestety ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:24 |