![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień Dobry
Odnosząc się do wiadomości: Aktualizacja zabezpieczeń antyspamowych na serwerach pocztowych https://pomoc.home.pl/komunikaty/1067 W przypadku niektórych skryptów, może być wymagana ich edycja w taki sposób, aby poprawny adres e-mail nadawcy znajdował się w nagłówku. Przykładowo, może być to modyfikacja, która dodawałaby linię zawierającą poprawny nagłówek: "from: adres@domena.pl", np.: dodanie do funkcji mail(); dodatkowego parametru zawierającego poprawny e-mail: "-f adres@domena.pl". Przykład: mail($to, $subject, $message, $headers, "-f adres@domena.pl"); Piąty parametr funkcji mail() dodaje wpisane parametry do funkcji wysyłającej, a -f definiuje pole "from" w nagłówku. Zawsze używałem poniższego formularza kontaktowego na serwerach home.pl. Od lipca listy nie dochodzą do adresatów, jeśli nie mają założonej skrzynki na serwerach home.pl Jak to naprawić? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Preibx plik: wyslij.php CODE <?php //sprawdzenie czy zalcznik pochodzi z formularza if ($_POST["wyslij"]==0) // 1 to załączniki dodawane, 0 to bez załczników { srand((double)microtime()*1000000); $znacznik = md5(uniqid(rand())); // zmienne $imnaz = $_POST["imnaz"]; $tel = $_POST["tel"]; $email = $_POST["email"]; $tresc = $_POST["tresc"]; // tresc listu $tresclistu = " Treść listu: Nadawca: $imnaz Adres e-mail: $email Treść: $tresc "; // dane o odbiorcy, nadawcy $odbiorca="adres na jaki zostanie wysłana wiadomość"; $tytul="Temat listu"; $redirectURL = "podziekowanie.php"; // the URL of the thank you page. $redirectblad = "blad.php"; // the URL of the thank you page. // definicja naglowka $naglowki = "From: $nick <$email>\n"; $naglowki .= "MIME-Version: 1.0\n"; $naglowki .= "Content-Type: multipart/mixed;\n"; $naglowki .= "\tboundary=\"___$znacznik==\""; // naglowki listu $tresc="--___$znacznik==\n"; $tresc .="Content-Type: text/plain; charset=\"utf-8\"\n"; $tresc .="Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"; $tresc .="\n$tresclistu\n"; // naglowki i obsługa załącznika $plik_nazwa_tmp = $_FILES["plik1"]["tmp_name"]; $plik_nazwa_oryginalna = $_FILES["plik1"]["name"]; $plik_wielkosc = $_FILES["plik1"]["size"]; if (is_uploaded_file($plik_nazwa_tmp)) { $tresc .="--___$znacznik==\n"; $tresc .="Content-Type: image/gif\n"; $tresc .="Content-Disposition: attachment;\n"; $tresc .=" filename=\"$plik_nazwa_oryginalna\"\n"; $tresc .="Content-Transfer-Encoding: base64\n\n"; $f = fopen($plik_nazwa_tmp,"rb"); $dane = fread($f,filesize($plik_nazwa_tmp)); fclose($f); $tresc .= chunk_split(base64_encode($dane)); $tresc .="--___$znacznik==--\n"; } // wysłanie listu if (mail($odbiorca,$tytul,$tresc,$naglowki)) { header("Location: ".$redirectURL); } else { header("Location: ".$redirectblad); } } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez masz dokladnie napisane co masz zrobić. Do funkcji mail doklej piaty parametr z adresem maila z którego wysylasz wiadomości. 10 linijka od dołu.
-------------------- Pomagam jeśli mam czas oraz jak się na tym znam :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za szybką reakcję.
No właśnie w tym problem. Jak zamienie oryginał na taki wpis:
gdzie xxx@home.pl to adres skrzynki założonej na home.pl to skrypt wywala się do
Nie rozumiem gdzie popłniam błąd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 12 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj bez cudzysłowa
|
|
|
![]()
|
|
1)
Pomogło usunięcie lini (nic nie dopisywałem w funkcji mail:
Ale teraz jako nadawca jest główny mail konta na serwerze w home. 2) Mogę zostawić tą linie i zamiast zmiennej $email - dać dowolny adres e-mail ale założony na home i też będzie działać. Problem nadawcy nadal jest. 3) Jak zrobić aby otrzymać w mailu prawdziwego nadawcę? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu dodawałeś piąty parametr skoro już miałeś From w nagłówku?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu dodawałeś piąty parametr skoro już miałeś From w nagłówku? Ja czytalem (i chyba wlasnie u ich/lub na stackover...) ze wymagany jest piaty aby poprawnie wszedzie dzialalo odpowiadanie. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parametr -f jest ekwiwalentem From w nagłówku.
Ja mam takie info od home: Cytat "funkcja mail musi korzystać z adresu email, który istnieje na serwerze home.pl. Musi to być adres rzeczywisty, w związku z czym można dodać parametr -f lub skonfigurować skrypt z odpowiednim nagłówkiem FROM."
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 06:57 |