![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
(polskie znaki mi wywalilo na ubuntu)
Czesc, Mam problem z zapytaniem typu crosstab (to w sumie 5 zapytan); Na wstepie napisze ze te rozwiazania u mnie nie zdaja egzaminu: http://stackoverflow.com/questions/1238277...-crosstab-query http://stackoverflow.com/questions/1599709...b-view-in-mysql Dostaje syntax "You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'FROM csre_profile LEFT JOIN csre_profile_data ON csre_profile.csre_profile_id" ktory nie ma sensu. Testowe zapytanie ktore proboje wywolac wyglada tak: (jest poprzeinaczane, robilem wszystko zeby najpierw SQL cokolwiek mi zwrocil)
Dane: 3 tabele. csre_profile: csre_profile_id | name | surname .... === tu niejasnosci nie ma csre_profile_data: csre_profile_data_id | csre_profile_fk | question_fk | question_value === csre_profile_fk to klucz z tabeli glownej, question_fk to id z tabeli ze zbiorem wartosci (ulica, plec itp), question_value to odpowiedz na pytanie (np: kobieta) csre_question: csre_questio_id | question_name | question_normalized === question_normalized to pytanie znormalizowane bez pl znakow i spacji. Chcialbym uzyskac swoim zapytaniem taki efekt: id | name | gender | avatar ..... 1 Zoska Kobieta http://costam Gdzie kolumny gender i avatar sa wartosciami z tabeli csre_profile_data. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
A patrzyles jak wyglada zbudowane do konca @sql ?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
PS. @nospor Daj znac jak nie bedzie Ci sie chcialo nad tym zastanowic. Jak Ty tego nie napiszesz to nikt inny pewnie tez...
O wasnie pisaem do Ciebie. Zaraz rozkminie jak sie wyswietlalo zawartosc zmiennych w sql. |
|
|
|
|
|
|
Nie traktuj mnie prosze jak wyrocznie.... jest cala masa ludzi na forum, co niedosc ze moze im sie bardziej chciec ode mnie, to znają lepiej bazy ode mnie. I takim postępowaniem tyko ich obrażasz a co za tym idzie szkodzisz sam sobie, bo możesz ich zniechęcić do odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie chodzilo mi tylko o umiejetnosci ale bardziej o checi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Zmienna zawiera uciete zapytanie:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
GROUP_CONCAT ma (domyślnie) ograniczenie do 1024 znaków. Trzeba o tym pamiętać...
|
|
|
|
|
|
|
Swoją drogą czemu robisz to przez jedno zapytanie? Pobierz dane normalnie w mysql, a potem pogrupuj w php i wyswietlaj jak ci pasuje. Bedzie znacznie lepiej
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html U mnie grupowanie posluzylo do wyswietlenia danych w formie list, ale nic nie stoi na przeszkodzie bys u siebie na podstawie tych danych zbudowal to co chcesz |
|
|
|
|
|
|
|
Dzieki Panowie.
Zaskoczylo i dziala pieknie. Jak beda problemy z indeksowaniem to zrobie jak mowi Nospor. Zapytanie koncowe wyglada tak:
Jak to jest z poziomu PHP to zapytanie nie dziala?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Ale po co chcesz samo budowanie zapytania robić po stronie SQL-a. Przecież Ty teraz "ręcznie" symulujesz działanie metod Connection::prepare() czy Statement::execute().
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 08:54 |