![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
To może wyjaśnię co chcę osiągnąć. Arduino przez ENC28J60 ma wysyłać wartość "ttemp" na stronę założoną na zewnętrznym serwerze. Arduino jest podłączony do routera z dynamicznym IP. Po odebraniu danej "id" chcę ją zapisać do bazy w mysql pod tym samym adresem zewnętrznym (serwer nie pozwala łączyć się z bazą z zewnątrz). Poniżej kod dla PHP oczywiście nie może działać bez formularza, ale po dodaniu wartości w adresie ?ttemp="34" wartość zostaje dopisana do bazy. [php] <?php // odbieramy dane $ttemp = $_POST['temp']; $time = date("Y.m.d H.i.s"); if($ttemp and $time) { // łączymy się z bazą danych $connection = @mysql_connect('.......', '........', '........') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('..........', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); $tpr = $ttemp; mysql_query("INSERT INTO tpr SET `time` = '$time', `temp` = '$tpr'"); // dodajemy rekord do bazy $ins = @mysql_query("INSERT INTO tpr SET time='$time', 'temp='$tpr'"); if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; mysql_close($connection); } ?> Jak to można wykonać w inny sposób? Nie jestem w tym mocny więc proszę o podpowiedź lub ewentualnie zamieszczenie kodu dla Arduino i strony. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:57 |