![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka, z takim czymś się jeszcze nie spotkałem.
Posiadam tabelkę w której pole data_dodania to TIMESTAMP a wartość domyślna CURRENT_TIMESTAMP Mój problem polega na tym, że mysql losuje sobie chyba godzinę albo ja zaczynam fixować. Wiersze dodane później potrafią mieć wcześniejszą datę dodania niż następne. Problematyczność całej sytuacji polega na tym, że usługa na jednym z moich serwisów jest oparta o to pole. Użytkownicy "podbijają" swoje informacje aby znalazły się wyżej, a ostatnio podbita informacja winna się znaleźć na górze. W rzeczywistości - o zgrozo - czasami ląduje nie na samej górze a na 2/3/5... miejscu. Dodatkowo w mojej bazie są zawsze 2 godziny wcześniej ( lub coś koło tego ) niż na kompie. uprzejmie proszę o pomoc, zazwyczaj sam radzę sobie z problemami ale nie mogę nic wygooglować, albo źle szukam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż schemat tabeli:
DESC tabela; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mała poprawka względem 1 posta. Chodzi mi o pole "podbicie". Sprawdziłem też jeszcze 1 rzecz. Podbicie jest jednak przypisywane z kodu $data = date("Y-m-d H:m:s"); i w takiej postaci trafia do bazy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pole masz typu timestamp a przekazujesz sformatowaną datę.
Zamiast $data daj $data = time(); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Troche nie na temat, ale pola, ktorych wartosci będą 1 lub 0 lub cos w tych okolicach, to mają byc tinyint a nie smallint... Ucz sie pisać optymalnie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Super, dziękuję obu użytkownikom za cenne wskazówki na pewno się do nich zastosuję
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:49 |