![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, moze mi ktos poradzic jak zrobic obejscie dla Internet Explorer 10, 11, by podmienic wybrane style dla uzytkownikow korzystajacych z tej wersji?
Chyba ze ktos mial problem z ladowaniem fontu 'entypo' pod ie 10 oraz 11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jaki sposób ją ładujesz? font-face? Jaki format?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak ma w css wpisane |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
adres.com to adres Twojej strony?
Proponuję upload fontów na Twój serwer (jeśli nie ma ich) i podanie ścieżki względnej do nich w css. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja użycie Cufona (jeżeli tej czcionki używasz np. do nagłówków itp.)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cufona się już nie używa i używać się tego wcale nie powinno. Śmiecenie internetu w celu tylko zaspokojenia widzimisię zleceniodawcy jest za częstą praktyką..
|
|
|
![]()
|
|
Słyszałem już kilka razy, że "Cufona się już nie używa" - tylko nikt nie podaje żadnych argumentów. Owszem - czasami są problemy np. z hoverami - ale w niektórych przypadkach Cufon się sprawdza. Jeżeli tekst ma być jedynie nagłówkiem - to jak najbardziej Cufon jest na miejscu. Do dłuższych treści bądź dynamicznych tekstów (nie wspomnę o animacjach) - zgadzam się z @by_ikar.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
poprawilem tak jak podpowiadacie, jednak nic nie dziala tak jak powinno,
ogolnie na Chrom wszystko dziala poprawnie, jednak ie i fx nie daje rady. A czy znacie jakis sposb by zmienic to w stylach na zasadzie, iz wyeliminuje to z ie oraz fx? tego fontu uzywam do kilku ikonek dlatego nie jest on az tak istotny, nie sa to zadne wazne naglowki tekstowe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
perfekcyjnie
![]() dzieki |
|
|
![]()
|
|
Czyli fonty miałeś na innej domenie, a sugerowałem przeniesienie ich na serwer, a Ty znów stwierdziłeś, że poprawiłeś.
Ech. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak sie sklada ze mam w jednym katalogu plik z fontami.
|
|
|
![]()
|
|
Ale odwoływałeś się po adresie URL, a nie ścieżce względnej/bezwzględnej. Być może korzystasz z tych samych zasobów z różnych domen/subdomen.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słyszałem już kilka razy, że "Cufona się już nie używa" - tylko nikt nie podaje żadnych argumentów. Owszem - czasami są problemy np. z hoverami - ale w niektórych przypadkach Cufon się sprawdza. Jeżeli tekst ma być jedynie nagłówkiem - to jak najbardziej Cufon jest na miejscu. Do dłuższych treści bądź dynamicznych tekstów (nie wspomnę o animacjach) - zgadzam się z @by_ikar. Nie używa się dlatego że to jest błąd tworzącego layout, a nie kodera. To że grafik sobie wymyśli jakieś rzeczy których się nie da osiągnąć na poziomie html/css i pokazuje taki projekt klientowi, a klient potem tego wymaga, to jest TYLKO I WYŁĄCZNIE wina grafika, że jego wiedza z tego zakresu ogranicza się tylko do umiejętności graficznych. Kodowałem takie layouty, klnąłem jak szewc, bo to co grafik potrafi sobie czasami z czcionkami wymyślić, to jest masakra. Najgorsze jest to że tacy ludzie przez bardzo długi czas nie mają świadomości tego że nie da się osiągnąć w normalny sposób takich efektów na czcionkach co w programach graficznych. Cufon powstał w czasach kiedy królował IE, kiedy łatwiej było użyć cufona, niż zastosować jakieś haki aby to działało tak jak zostało zaprojektowane. Ale te czasy minęły a potworki pokroju IE 6 czy IE 7 powoli odchodzą w zapomnienie. Dlatego warto razem z tymi potworkami, te wszelkiej maści protezy zakopać gdzieś głęboko i zapomnieć o tym, że w ogóle się tak kaleczyło witryny. Wiem że temat jest nie o tym, że niepotrzebnie robię tutaj offtopic, ale bądźmy poważni, albo się rozwijamy, albo się cofamy w rozwoju. Trzeba kiedyś wybrać, czy się jest klepaczem, czy developerem. |
|
|
![]()
|
|
Cufon powstał w czasach kiedy królował IE Akurat IE przodował w obsłudze fontface, od wersji IE5.5 potrafił obsługiwać niestandardowe czcionki, co prawda tylko w formacie EOT. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Akurat nie chodziło mi o problemy z czcionkami, ale okres czasu kiedy jak grzyby po deszczu pojawiali się graficy którzy używali wygładzania w photoshopie i chcieli uzyskać ten sam efekt na stronach www. Czyli chodzi o tego starego cufona, który używał flasha, bo we flashu można było wygładzić jakoś te czcionki żeby wyglądały jak w photoshopie.. A właśnie to jest jedna z najgorszych rzeczy..
|
|
|
![]()
|
|
A właśnie to jest jedna z najgorszych rzeczy.. Najgorsza, bo używali Cufona żeby osiągnąć ten efekt, czy najgorsza, bo chcieli aby czcionka była wygładzona? P.S. Użycie czcionki w formacie SVG daje efekt identyczny z Cufonem, co jest akurat oczywiste. Ten post edytował trueblue 27.08.2014, 17:13:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Najgorsza bo używali do tego flasha, tzn do wygładzania czcionek. Sam fakt wygładzania czcionek nie jest tutaj punktem zaczepienia. Niestety ale przez tego flasha znienawidziłem cufona, zwłaszcza że ja mam od dość dawna wtyczkę dla flasha click-to-play.. Nie muszę mówić jak wyglądały nagłówki, nawigacje, czy nawet czasem całe treści newsów na niektórych stronach..
|
|
|
![]()
|
|
Ale Cufon to nie Flash.
Był co prawda sIFR. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
sIFR to skrót od "Scalable Inman Flash Replacement" i jest niczym innym jak javascriptem i flashem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 19:31 |