![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość automatycznego pobierania i wyświetlania całej tabeli i wszystkich kolumn z nagłówkami bez wcześniejszego ich deklarowania. Mam np tabelę `316`: | s | m1 | m2 | ----------------- | 20 | 1 | | ----------------- | 25 | | 1 | ----------------- | 30 | | | ----------------- i tabelę `317 `: | s | m5 | m8 | m9 | --------------------------- | 20 | 1 | 1 | 1 | --------------------------- | 25 | 1 | 1 | 1 | --------------------------- | 30 | 1 | 1 | 1 | ----------------- chciałbym żeby w zależności od tego co klikniemy została pobrana CAŁA tabela z wszystkimi kolumnami. Tabeli będzie kilkadziesiąt, w każdej będzie inna ilość kolumn i wierszy |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie bardzo rozumiem....
select * from tabela pobierze ci wszystkie kolumny niezaleznie ile ich jest. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a potem to juz foreach i generowanie na ekranie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, tylko nie wiem jak to pokazać.
stosuję taki kod:
i muszę tu podać ile mam kolumn ($r[1], $r[2], itd) jeżeli podam więcej niż mam w aktualnie wybranej tabeli to wywala mi błędy. Chciałbym jakoś wyciągać automatycznie ilość kolumn bo może jedna tabela mieć 1 kolumnę a inna 20. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$r to tablica... Do przelecenia po tablicy uzyj FOREACH - patrz manual
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jak nospor prawi, mozesz wtedy w foreachu dodawac powiedzmy pusta komorke, a jesli to Ci sie nie podoba to na upartego mozna to forem napisac i przelatywac tyle razy - ile masz komorek.
|
|
|
![]()
|
|
A po co mu tam pusta komorka? I juz nie mieszaj z tym FORem... do latania po tablicy sluzy FOREACH.
ps: no i zamiast mysql_fetch_array() masz uzyc mysql_fetch_row(), gdyz mysql_fetch_array() domyslnie zwraca zdublowane kolumny -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, będę musiał poczytać bo potęga mojej niewiedzy mnie przeraża
![]() OK, udało mi się zmodyfikować zapytanie tak że ładnie mi wszystko wyświetla. Nie wiem tylko jak dodać do tego wszystkiego nagłówki, dla kolumny s-> Średnica; m1->M1; itd kod wygląda teraz tak: |
|
|
![]()
|
|
http://pl1.php.net/manual/en/function.mysql-field-table.php
I sobie wyswietl najpierw naglowki -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
działa
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
No tak... kto ci broni dac IFa i w zaleznosci od wartosci wstawiac wlasny tekst?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Proste i działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:04 |