![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam robię dodatek na swoją stronę a mianowicie możliwość dodawania ikonek na mapę google.
Przedstawię jak to wygląda. Mam formularz zgłoszeniowy http://pogoda-zachodniopomorskie.pl/zjawiska/new.php Tam dodaje się nowe zdarzenia. Wszystkie dane wędrują do bazy sql na moim serwerze a potem za pomocą skryptu zgodnie z podanymi współrzędnymi wyświetlają się na mapie w tym miejscu http://pogoda-zachodniopomorskie.pl/zjawiska/index.html Problem w tym że chcę tam dodać kilka kategorii typu: grad, opady, wiatr, trąba itp każda z kategorii będzie musiała mieć inne pola w formularzu ale aby wędrowało wszystko do jednej bazy danych bo inaczej nie będzie można pobierać wszystkiego do mapy. Wybór ikonki następuje w formularzu gdzie mogła by być kategorią. Jak zrobić aby najpierw była możliwość wyboru kategorii (odrazu ikony) a potem aby na dole pojawił się formularz z odpowiednimi polami. Mam nadzieję że wytłumaczyłem o co mi chodzi. Przedstawiam kod formularza.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Podobny problem miałem kiedyś jak pisałem gierke ..
Najpierw musiałem wybrać klase postaci i potem dopiero ustalać jakieś inne parametry. Ogólnie podzieliłem stronę na step1 i step2. Na pierwszej wybierałem klasę i w tablicy sesji zapisywałem wynik który potem przenosiłem dalej, dalej wybierałem odpowiednie parametry i w step3 wszystko z tablicy sesji zapisywałem do bazy danych. W sumie rozwiązanie dobre. Ewentualnie GET dałby radę no ale wiadomo że przy formularzach lepiej POST'a używać. Edit: poza tym to sobie zabezpiecz bo cuda się dzieją ![]() Ten post edytował tzm 27.08.2014, 08:02:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tzm możesz podać jakiś namiar na taki kod myślę że to by mi wystarczyło.
Chyba że jest jakiś inny na to sposób. Może cos z js? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
niestety nie mam, to dawno bylo. czego nie rozumiesz to wyjasnie.
|
|
|
![]()
|
|
Jak podzielić stronę na step1 i step2 i kolejne
Przypominam że wszystko musi odbyć się w jednym pliku http://pogoda-zachodniopomorskie.pl/zjawiska/new.php Bo wszystko zapisuje się do jednej bazy danych do jednej tabeli W kolejnych step1 będą jakieś pola do wypełnienia a w kolejnym step2 jeszcze inne - rozumiesz? |
|
|
![]()
|
|
switch($_GET['page'])
i robisz w linki ?page=step1/2/3 tylko nawet lepiej jak będziesz miał ?page=1/2/3 i potem sprawdzał czy $_GET['page'] to (int) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Przypominam że wszystko musi odbyć się w jednym pliku http://pogoda-zachodniopomorskie.pl/zjawiska/new.php Bo wszystko zapisuje się do jednej bazy danych do jednej tabeli To, że wszystkjo zapisywac ma sie w jednej tabeli w żaden sposób nie powoduje, że ma sie wykonywać w jednym pliku... Ot taka luźna dygresja -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To, że wszystkjo zapisywac ma sie w jednej tabeli w żaden sposób nie powoduje, że ma sie wykonywać w jednym pliku... Ot taka luźna dygresja jasne że może być w wielu plikach i zapisywać do jednej tabeli, tylko po co w sumie? jak przemyśli kod to faktycznie można to upchać bez burdelu do jednego pliku. ot taka pojedyńcza klasa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Chciałem jedynie poprawić jego błędny tok myślenia. Nie mowie że tak należy robić. Mowie jedynie, ze jego założenie jest błędne. Lepiej mu to powiedziec teraz niz przez kolejne 5 lat ma żyć w tym mylnym przeświadczeniu.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego.
Czy coś takiego może być? Dobra zrobiłem już podział i odpowiada mi to, ale napotkałem kolejny problem jak można pobrać współrzędne z mapy google i po kliknięciu w odpowiednie miejsce na mapie współrzędne dodawały się do odpowiedniego pola w formularzu? Tu jest formularz http://pogoda-zachodniopomorskie.pl/zjawiska/grad.php w polach Długość geograficzna w przedziale (52.581 - 54.599) * Szerokość geograficzna w przedziale (14.051 - 17.023) * Powinny pojawić się automatycznie współrzędne po kliknięciu na mapie. Mapa otwierała by się w nowym oknie. Macie jakiś na to pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Google Maps ma swoje API oraz dokuementacje wraz z przykładami jak to się robi...
Zacznij wpierw od wstawienia google maps do tego forma. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok dodałem linka do mapy. Mapa otwiera się w nowym oknie ale jak teraz zastosować te API aby wysiągnąć (po kliknięciu na mapie) współrzędne oraz aby dodały się w odpowiednich polach formularza?
Tak wygląda kod ze stronę mapa.html
|
|
|
![]()
|
|
Mapa ma byc na tej samej stronie co formularz.
Od biedy mozesz zrobic popup (window.open) lub jakies okienko modalne. W przeciwnym wypadku nie bedziesz mial jak odwolac sie do okna formularza -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie mogę sobie poradzić z tą opcją window.open coś mi nie wychodzi. Robiłem to przez generator http://www.kurshtml.edu.pl/skrypty/generator_okien,okno.html skopiowałem kod
Ale coś to nie działa. Wracam do tego projektu dodałem już mapę na stronie w której chcęaby po kliknięciu na dany punkt na mapie google dodawało tego punktu współrzędne do formularza. http://pogoda-zachodniopomorskie.pl/infusi..._panel/grad.php Tak to wygląda Nie wiem jak teraz zrobić aby pobierało te współrzędne. Może ktoś podpowiedzieć? Udało mi się zrobić aby pobierało dane z mapy ale mam teraz problem bo nie chcą mi się zapisać te współrzędne do bazy sql. O to fragment kodu gdzie generowane są współrzędne i powinny być zapisywane do bazy danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:06 |