![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuje pomocy jak najlepiej zorganizować moją stronę w php+mysql. Postaram się opisać najlepiej jak potrafię na przykładzie sklepu
![]() użytkownik(id, login, haslo) wykonuję jakąś aktywność, a ja mam zapisać dane które otrzymam, są to kilka- kilkadziesiąt liczb. Coś w stylu koszyka na zakupy ale nie mamy id_produktu tylko liczby (nie mogę powiązać kluczem). Musimy odseparować każdą aktywność - czyli w razie czego chciałbym selectem wybrać sobie wszystkie liczby z dnia X (powiedzmy byłaby to aktywność 1). I teraz jak to najlepiej zrobić? Czy dla każdego "koszyka"/aktywności tworzyć osobną tabelę czy wszystko w 1 tabeli (z datą i id_usera) da się zrobić? Co by było wydajniejsze? Pozdrawiam proszę o radę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
jedna tabela AKTYWNOSC
ID ID_USER DATA LICZBA -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za błyskawiczną odpowiedź, w między czasie napisałem tak:
ID auto_increment ID_AKTYWNOSCI ID_USER TIME LICZBA ale to pierwsze pole chyba nie potrzebne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No te dwa razem
ID auto_increment ID_AKTYWNOSCI nie mają raczej sensu. Albo jedno, albo drugie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi o coś takiego:
ID auto_increment ID_AKTYWNOSCI ID_USER DATA LICZBA 1_____________________1__________1_____data 23 2____________ _________1__________1____ data 43 3_____________________1__________1____ data 17 4_____________________2__________1 ____ data 3 5____________ _________2__________1____ data 133 6____________________ 2__________1 ____data 22 7____________________ 1__________2____ data 67 8____________________ 1__________2____ data 55 I teraz szukam: select LICZBA from Aktywności where ID_AKTYWNOSCi=1 and ID_USER=1, niby może być ale to pierwsze pole chyba mi sie nie przyda |
|
|
![]()
|
|
Acha, czyli ID_AKTYWNOSCI nie jest kluczem w tej tabeli... Tak wiec pierwsze pole ID moze ci sie przydac, chocby do kasowania danego rekordu
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OK, dzięki za poświęcony czas, zabieram się do gromadzenia danych
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 02:36 |