![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mój problem polega na tym że wyskakuje mi taki błąd:
podczas rejestracji mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /public_html/register.php on line 33 oraz podczas logowania mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /public_html/index.php on line 15 załączam plik index http://pastebin.com/raw.php?i=TEdpbvrK register http://pastebin.com/raw.php?i=XD3TvDvh w internecie znalazłem że muszę zamienić if(!(mysql_num_rows($query)>=1)){ na if(!$query || !mysql_num_rows($query)){ po czym podczas rejestracji już nie wywala błędów ale nie tworzy też żadnego użykownika w bazie danych a podczas logowania mysql_num_rows zamieniło się na mysql_fetch_assoc: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /public_html/index.php on line 17 Co mam robić? Proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno stworzyłeś prawidłową bazę danych? Błąd mówi nam, że zapytanie jest źle ułożone. Czyli np odwołujemy się do tabeli lub kolumny której nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak juz wspomniano masz blad zapytania lub bazy. Niestety dalej juz źle ci napisano.
Poprostu sprawdź jaki to błąd pluje ci baza. Tu masz napisane jak Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
błąd: No database selected
plik który importowałem zaczyna się tak: -- -- Database: `instaclo_xx` -- CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `instaclo_xx` DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci; USE `instaclo_xx`; więc chyba wszystko powinno grać a więc coś nie tak z tymi plikami czy trzeba zrobić coś w phpmyadmin |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i wszystko jasne. Komunikat bledu jest oczywisty....
Blad dotyczy łączenia sie z bazą w php a nie jakiegos importu ktory kiedys tam robiles.... W php łączac się z bazą masz rowniez wybrać z jaką bazą się łączyc a nie tylko dokonac połączenia. http://pl1.php.net/manual/en/function.mysql-select-db.php A najlepiej przerzuc się na PDO. NIe ma sensu zaczynac nauki od uczenia się tak archaicznych rzeczy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
podane przez Ciebie wybieranie bazy jest już zrobione w connect.php ;<
|
|
|
![]()
|
|
mysql_select_db($dbname) or die(mysql_error());
Linka podalem ci nie bez powodu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie przypisałem użytkownika do bazy
![]() ale teraz przy logowaniu: Unknown column 'id' in 'field list' a rejestracji: Unknown column 'username' in 'field list' domyśliłem się że moja baza ma trochę inną strukturę więc zaminiłem: register:
na:
index:
na:
i teraz żadnych błędów ale nie robi użytkownika tylko wyświetla że utworzyło konto, a zalogować się i tak nie moge bo nie mam użytkownika :< a tu ss struktury bazy: http://i.imgur.com/BNvYzyi.png coś zrobiłem źle? czy to nie ma prawa działać? |
|
|
![]()
|
|
A tu:
mysql_query("INSERT INTO users(username, password) VALUES ('$username', '$password') "); tez poprawiles? Tez dodales komunikaty z bledami? Podalem ci linka ze wskazowkami jak sprawdzac bledy. Zastosuj sie w koncu do niego po calosci a nie tylko wyrywkowo i co chwile z pierdułą lecisz na forum ps: przenosze na przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 12:10 |