![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
mam małą zagwozdkę logiczną w tworzeniu klasy generującej formularz. Teoretycznie takową klasę napisałem, ale mam kilka wątpliwości. Od razu dodam, że aplikacja oparta jest o MVC. Skrócony kod klasy:
Formularz generuję w widoku, np.
Tutaj mam taką rozkminę, czy formularz lepiej generować w widoku jak powyżej, czy w osobnej klasie, np. application/forms/RegisterForm.php Pierwsze rozwiązanie widziałem w Yii, a drugie w Zendzie. A teraz sprawa najważniejsza. Posiadam osobną klasę walidującą pola formularza wg. zasad ustalonych w modelu. Tego nie będę pokazywał, bo nie ma związku. Chcę mieć dostęp do informacji o wszystkich walidujących polach w klasie walidacyjnej. Kontroler: Jeżeli naciśnięto przycisk, zbieram dane z formularza, pobieram reguły walidacji i przekazuję to do klasy walidującej np. $this->validate($data, $rules) $data zawiera tablicę $_POST. W klasie walidacyjnej następuje sprawdzenie poprawności przesłanych danych wg. $rules. W tejże klasie muszę mieć dostęp do tego jaki dane pola ma $label - i to jest cały problem. Nie mam za bardzo pomysłu jak się do tego dostać. Podejrzewam, że w klasie MyForm i metodzie createElement() muszę zapisywać dane każdego tworzonego pola i zapisywać np. w statycznej własności klasy $formData. To nie jest problem. Tylko odwołanie się do np. MyForm::$formData z klasy walidacyjnej przecież nie pobierze tych danych, bo już ich tam nie "będzie". A po co mi wiedzieć jaki label ma dane pole? Ano po to, że jak nie przejdzie walidacji to do tablicy KlasaWalidacyjna->errors mogę dodać $label.' can not be empty' Ten post edytował Turson 24.08.2014, 11:23:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 03:37 |