![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Po przez doctrine-module orm:conver-mapping -from data-base , próbuje wygenerowac Entites ale otrzymuje blad
moje tabel sql:
Niestety nie moge ustawić primary key w tabeli category_product poniewaz sa tam rekordy np: id_category | id_product 2 | 3 2 | 4 10| 3 Co moge zrobic w takim przypadku ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz do tabeli category dodać innego podstawowego klucza?
id|id_category | id_product 1|2 | 3 2|2 | 4 3|10| 3 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok a co w przypadku gdy mam jeszcze jedna tabelke
i przykładowo moge mieć teraz: id_product | name 1 | cecha 1 1 | cecha 2 2 | cecha 1 jaki tutaj klucz dac ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś tu zamieścić schemat relacyjny swojej bazy danych?
Ciężko mi zgadnąć o co konkretnie Ci chodzi, co chcesz osiągnąć ![]() To co podałem powyżej nie jest "najładniejszym" rozwiązaniem jeśli chodzi o zasady projektowania. Póki co masz tabelę 1. produkt 2. kategorie produktów 3. funkcja produktu produkt ma swoje kategorie czyli np. buty X zaliczymy do butów sportowych a buty Y do butów galowych, ale do butów galowych możemy zaliczyć też buty Z i P Produkt ma swoje funkcje czyli, buty A będą do biegania, ale też do wspinania. Jednak zastosowanie butów do biegania mogą mieć też buty B i G Sugerując się powyższym przykładem pomiędzy tymi tabelami będą relacje n:n a więc potrzebne są tabele pośrednie. Musisz poczytać o relacjach pomiędzy tabelami, o postaciach normalnych, pozyskać podstawową wiedzę. Nie można się zabierać za pisanie apliacji bazodanowej nie znając zasad projektowania BD. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć, na podstawie założeń tworzysz model a następnie programujesz. Nigdy w odwrotnej kolejności. Jeśli się mylę co do mojego stwierdzenia to przepraszam, ale sądząc po pytaniach odniosłem wrażenie, że taka wiedza jest Ci potrzeba. Ten post edytował kosmos 22.08.2014, 09:47:10 |
|
|
![]()
|
|
teraz otrzumje przy generowaniu Entitre:
Table product_params has no primary key. ![]()
Ten post edytował netvalue 22.08.2014, 09:45:13 |
|
|
![]()
|
|
Ok teraz po schemacie widzę mniej więcej co i jak.
Tabela category_product jest ok. Nic już tam nie dodawaj. Jest to tabela pośrednia dzięki którym tworzona jest relacja wiele do wielu pomiędzy produktem a kategorią. W tej chwili Twój produkt ma wiele parametrów. Ale tabela product_params nie ma swojego klucza podstawowego ![]() product_params id_product_params id_product name Ta dyskusja podchodzi bardziej pod bazy danych a nie frameworki ... |
|
|
![]()
|
|
faktycznie... nie przespana noc daje sie we znaki
![]() Ten post edytował netvalue 22.08.2014, 10:03:47 |
|
|
![]()
|
|
Nie ma za co, na zdrowie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:36 |