![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialem sie zwrocic o pomoc. Stworzylem cztery pliki. Pierwsza to index.php, druga header.php i footer.php a czwarta to mainmenu.php. Stworzyłem do tego newsy. W katalogu news jest plik a nazwie allwews.php. Jest to plik ,ktory wyswietla mi wszystkie newsy. Przy kazdym newsie jest link KASUJ i EDYTUJ. I tu zaczyna sie problem. Jesli wywolam sam plik allnews.php i przy linku KASUJ bedzie
print "<A HREF="allnews.php?co=skasuj&id=$id">skasuj</A></TD><TD>"; to mi skasuje, ale jesli chce zeby plik allnews przybral taki sam wyglad jak index.php i pojawil sie po prawej stronie to po napisaniu print "<A HREF="index.php?id=allnews&co=skasuj&id=$id">skasuj</A></TD><TD>"; to mi nie dziala i pisze ze nie ma takiej strony. Jak to napisac aby mi skasowal? Ponizej skrypt allnews.php [php:1:bece2d8272]<?php // Skrypt wyświetla news o podanym w parametrze nr numerze, a jeżeli // go nie podano - wszystkie newsy. mysql_connect ("localhost", "root", "test") or die ("Nie można połączyć się z MySQL"); mysql_select_db ("bazadanych") or die ("Nie można połączyć się z bazą cwphp4"); if ($co == 'dodaj') { // dodawanie rekordu if ($tytul && $tresc_krotka && $tresc && $osoba) { $query = "INSERT INTO news (nr, tytul, tresc_krotka, tresc, "; $query .= "osoba) VALUES ('','$tytul', '$tresc_krotka', '$tresc', '$osoba');"; $wynik = mysql_query ($query); } } elseif ($co == 'popraw') { // poprawianie rekordu if ($tytul && $tresc_krotka && $tresc && $osoba) { $query = "UPDATE news SET tytul='$tytul', tresc_krotka='$tresc_krotka', tresc="; $query .= "'$tresc', osoba='$osoba' WHERE nr='$id';"; $wynik = mysql_query ($query); } } elseif ($co == 'edytuj') { // przygotowanie do poprawek $query = "SELECT * FROM news where nr='$id';"; $wynik = mysql_query ($query); $rekord = mysql_fetch_array ($wynik); $id = $rekord[0]; $tytul = $rekord[2]; $tresc_krotka = $rekord[3]; $tresc = $rekord[4]; $osoba = $rekord[5]; print '<FORM METHOD="POST">Poprawa rekordu:'; print '<INPUT TYPE="hidden" NAME="co" VALUE="popraw">'; print '<INPUT TYPE="hidden" NAME="id" VALUE="'.$id.'"><TABLE>'; print '<TR><TD>Tytuł:</TD><TD><INPUT TYPE="text" '; print 'NAME="tytul" VALUE="'.$tytul.'"></TD></TR><TR><TD>Treść krótka:'; print '</TD><TD><INPUT TYPE="text" NAME="tresc_krotka"'; print 'VALUE="'.$tresc_krotka; print '"></TD></TR><TR><TD>Treść:</TD><TD><INPUT TYPE="text"'; print 'NAME="tresc" VALUE="'.$tresc.'"></TD></TR>'; print '</TABLE><INPUT TYPE="submit" VALUE="Popraw"></FORM>'; } elseif ($co == 'skasuj') { // kasowanie $wynik = mysql_query ("DELETE FROM news WHERE nr='$id';"); } print "<H5>Newsy</H5>"; $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM news;"); print "<TABLE CELLPADDING=5 BORDER=1>"; print "<TR><TD><B>Nr</B></TD><TD><B>Tytuł</B></TD>"; print "<TD><B>Treść krótka</B></TD><TD><B>Treść</B></TD><TD><b>Osoba</B></TD></TR>n"; while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { $id = $rekord[0]; $tytul = $rekord[2]; $tresc_krotka = $rekord[3]; $tresc = $rekord[4]; $osoba = $rekord[5]; print "<TR><TD>$id</TD><TD>$tytul</TD><TD>$tresc_krotka</TD><TD>$tresc</TD><TD>$osoba</TD><TD>"; print "<A HREF="allnews.php?co=skasuj&id=$id">skasuj</A></TD><TD>"; print "<A HREF="index.php?id=allnews&co=edytuj&nr=$id">edytuj</A></TD></TR>n"; } print "</TABLE>"; print "<H5>Top newsy</H5>"; $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM news ORDER BY nr DESC;"); while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { print "<div><B><A class="a1" HREF="index.php?id=allnews&nr=".$rekord[0]."">".$rekord[2]."</div>"; } ?>[/php:1:bece2d8272] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kupa niepotrzebnego kodu :/ czmeu mnie to nie dziwi, ciagle gora postow o pomoc ktorych nie da sie czytac
a) nie wklejaj printow niepotrzbenych zwlaszcza </td> itp... ![]() a jesli cie zrozumialem to: w index.php dalesz include("$plik.php"); i w ramach indexu bedziesz mial dolaczony ten plik... ps. 2 razy id dales : "<A HREF="index.php?id=allnews&co=skasuj&id=$id"> -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za pomoc. Wlaśnie zauważylem ,ze przypisane mam juz w index.php zmienną $id i w pliku allnews tam ,gdzie pisalem $id zmieniłem na inna. Teraz wszystko działa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:12 |