![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam taki dwa zapytania do bazy i chciałbym, aby w każdym zapytaniu pobierano informacje nie tylko z tabeli "uzytkownicy" ale kolejnej "uzytkownicy_2". Czytałem o UNION ALL itp. ale chyba źle stosuję te warunki. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%)
|
zakładam, że kolumna, gdzie trzymasz id tych userów nazywa się id Ten post edytował Michael2318 18.08.2014, 10:25:15 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam dwa zapytania w klasie logowania
oraz jedno po wysłaniu formularza logowania
tak kolumna usherów to "id" Wedle Twoich wskazówek podmieniłem po kolei:
^^^ (tutaj w drugim przykładzie nie wiem czy dobrze.
Jednak coś chyba robię nie tak. Nie wyskakuje error, ale nie loguje mnie do użytkownika z żadnej tabeli. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Napisz moze slownie, co chcesz zrobic i po co ci takie dzikie kombinacje... Na chwile obecną caly ten kod wyglada bez sensu.... Bo po grzyba bierzesz dane usera z danym loginem i haslem, zaraz potem bierzesz dane usera z danym ID, a potem jeszcze liczysz ile masz userow z danym loginem i haslem..... Toż to porąbana mieszanka
|
|
|
|
|
|
|
|
Ponieważ mam system logowania usher-a i teraz dla przykładu logują się do niego trenerzy oraz piłkarze. Tylko trener może zakładać konta piłkarzom, a trenerowi może założyć tylko administrator. Dlatego chcę mieć podział na tych przykładowych trenerów i piłkarzy, aby wszystkie dane były w osobnych tabelach.
Min dlatego, że dla trenera potrzebuję np. 4 kolumny ID LOGIN PASS EMAIL a dla piłkarza LOGIN PASS EMAIL ILOSC_MECZY GRAŁ_MINUT itd. więc nie chciałbym zaśmiecać głównego użytkownika w tym przypadku trenera niepotrzebnymi kolumnami. Opieram się na darmowym systemie rejestracji znalezionym w sieci: LOGIN.php
CLASS.php
|
|
|
|
|
|
|
System logowania znaleziony z sieci jest do bani... Najpierw sprawdza czy jest user, a jak jest to go pobiera.... Zbedne latanie do bazy. Pobierasz usera i jak nie ma to walisz komunikat, a jak jest to masz juz jego wszystkie dane i z glowy i nie trzeba po raz kolejny po to samo leciec do bazy.
Zas co do Twojego systemu to też jest do bani. Dane usera jak login i haslo, id itp mają byc w jednej tabeli i koniec kropka. Unikniesz bezsensownych kombinacji ktore chcesz robic teraz. Dodatkowe dane, ktore są typowe dla danego typu usera to i owszem, trzymasz sobie w osobnej tabeli. Ale tylko te dodatkowe. I problem z glowy ps: jakbys jednak nie zamierzal sie zastosowac do moich rad tylko nadal bys chcial brnac w slepą uliczkę jak teraz, to zapomnij o kodach Michael2318 gdyż nie zrozumiał totalnie idei i jego kody w Twoim przypadku nie zadziałają. |
|
|
|
|
|
|
|
Fakt masz racje. Dodam kolumne rangi użytkownika np. 1 trener 2 piłkarz i w razie gdybym chciał sobie wyselekcjonować osobno trenerów i piłkarzy to rozwiąże mój problem. Dane poszczególnych usher umieszczę w osobnej tabeli. Dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Co ty z tym USHER ciagle? Na poczatku sądzilem ze te H to literowka, ale ty ciągle usher i usher..... Co to niby ma byc ten usher?
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 03:44 |