![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, otóż mam problem z którym borykam się od paru godzin i wiem, że ten błąd jest strasznie śmieszny ale coś robię ewidentnie źle.
Mam w formularzu form kilka input type checkbox o nazwie ch[]. Chciałbym , żeby wstawiło mi do tablicy array tylko te zaznaczone checkboxy. Oczywiście w/w input jest pokazywany z bazy mysql a przy każdym rekordzie wyświetlana jest inna wartość value. Czyli ile rekordów z bazy tyle inputów. Teraz kod php
print $ch pokazuje mi 2 łączone wartości inputa checkbox czyli 999888 print $plik pokazuje także ścieżke do tych dwóch.
Czy ktoś może mi pomóc? Jak wstawię w array zmienną $plik to pakuje mi się tylko 1 zaznaczony. by_ikar twoja podpowiedź dała wynik:
Sorry za usunięcie moich wyżej postów ale zaczynał się śmietnik zrobić, dlatego dałem w 1 post i pozamieniałem to co źle było. Ten post edytował casperii 14.08.2014, 17:04:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz gotowy kod z mojej aplikacji. Jako value mam podane ID danego rekordu (masowe usuwanie, poprzez zaznaczanie checkboxa).
Do zmiennej $tab_del_news jest doklejane każde ID zaznaczonego rekordu, po kolei, po przecinku, potem zmienna leci do warunku SQL. $_POST['del_news'] to odpowiednik Twojego $ch[] (czyli $_POST['ch']). Ten post edytował Michael2318 14.08.2014, 15:48:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W $_POST['ch'] masz już tablicę, ty robisz z tego ciąg znaków i z niego znów próbujesz rozbijać id...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chciałbym , żeby wstawiło mi do tablicy array tylko te zaznaczone checkboxy. Do post przesyłane są tylko zaznaczone checkboxy. Tak samo w przypadku radio. Zrób tak:
i sprawdź co się znajduje w tablicy post. Tak jak @pitu napisał, ch[] jako name inputa tworzy tablicę, wiec twoje $_POST['ch'] już jest tablicą. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
by_ikar zrobiłem tak jak napisałeś, wynik w moim pierwszym poście.
Michael kombinuje twoim sposobem, wydaje mi się, że jest prawie ok
Problem teraz leży w tego typu sprawie, że jak wybiorę 1 checkbox to jest ok, ale jak wybiorę już 2 checkboxy to wtedy postać w array jest sciezka_do_pliku/999.jpgsciezka_do_pliku/888.jpg i wywala błędem , że dany plik nie istnieje co jest oczywiste. Możesz pomóc jeszcze z tym ? Ten post edytował casperii 14.08.2014, 17:57:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:30 |