![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
![]() Męczę się z dość podejrzewam głupim problemem, jednak nie mogę sobie poradzić. Piszę aplikację dedykowaną, która ma produkty, które składają się ze składników dynamicznych i statycznych, jeden przygotowany produkt w zależności od ilości składników dynamicznych wygeneruje daną ilość gotowych wycenionych porduków. Poniżej zamieszam graficznie jak to powinno mniej więcej działać. ![]() aktualnie wygląda to mniej wiecej tak: foreach produkty -> pobierz z bazy skladniki produktu gdzie dynamiczne DESC (statyczne maja wartosc 0) $suma = 0; foreach skladniki -> jezeli statyczny $suma += $cena statycznego -> jezeli dynamiczny pobierz jego skladniki - i co teraz? ![]() Dzięki za pomoc z góry ![]() Pozdrawiam! -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
O ile dobrze zrozumiałem to zastosuj rekurencję. W momencie gdy badasz składnik dynamiczny, który może składać się z X statycznych i Y kolejnych dynamicznych (bo tak zrozumiałem) wykonaj jeszcze raz tą samą funkcję. Coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie nie, dynamiczny, oznacza ze w jego miejsce ma byc postawiony x statycznych, moze ten obrazek wyjasni moj problem:
![]() edit: problema cala polega na tym ze te dynamiczne musza przesuwac sie parami... dynamiczny oznacza po prostu zeby pobrac z baze liste sytatycznych ktore tu maja zostac podstawione na logike trzeba by tu pobraz wszystkie dynamiczne i ustawić nie wiem... w macierz? Nigdy nie korzystałem z macierzy ale właaśnie coś takiego się tu zaczyna tworzyć... i wtedy pobierc sume kolumny 1 do produktu 1, kolumna 2 do produktu 2 itd, i wszystko byloby ok ale jak to ujac w petlach? Bo pamiętajmy, że te makiety produktow tez sa literowane w nadrzędnej pętli edit: już CHYBA mniej więcej wiem co może pomóc... powiedzcie mi tylko szybko jak zamienić taki układ tablic w taki? : ![]() Ten post edytował misiek172 14.08.2014, 11:30:08 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się nazywa transponowanie macierzy
![]()
|
|
|
![]()
|
|
no to coś ze szkoły pamietam, ale jak wspomniałem do tej pory nie musiałem używać macierzy w aplikacjach php
![]() ![]() widzę, że dołączyliśmy do tego forum tego samego dnia! Przypadek? ![]() Ten post edytował misiek172 14.08.2014, 12:04:02 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś moim klonem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 21:47 |