Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Pola obowiązkowe, nieobowiązkowe a bindowanie
szubi95

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć! smile.gif

Ostatnio rozpocząłem prace nad małym systemem cms i natrafiłem na problem przy klasie rejestracji użytkowników.
W bazie mam takie pola:

* - obowiązkowe

login* , haslo* , email* , imie, nazwisko, rok_urodzenia, avatar, data_utworzenia, ostatnio widziany

1. INSERT INTO users (login, haslo, email, imie, nazwisko, rok_urodzenia, avatar, data_utworzenia, ostatnio_widziany)
  2. VALUES (:login, :haslo, :email, :imie, :nazwisko, :rok_urodzenia, :avatar, :data_utworzenia, :ostatnio_widziany);

Pola obowiązkowe są bindowane jak i dwa ostatnie(zwykła obecna data), natomiast błąd pojawia się kiedy pozostałe pola nie są wypełnione:
SQLSTATE[HY093]: Invalid parameter number: number of bound variables does not match number of tokens

Co znaczy błąd rozumiem. Problemem jest jak temu zaradzić, ponieważ nie chciałbym unikać bindowania pozostałych danych. Czy muszę tworzyć zapytanie insert na podstawie otrzymanych wartości(po obróbce danych), czy istnieje może jakieś inne rozwiązanie tego problemu(nie chcę przekombinować)? Proszę o odpowiedź wink.gif

Pozdrawiam szubi
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000

-----

Rozwiązań jest wiele.
- Tak jak mówiłeś zbudowanie dynamicznie insert
- Wpakowanie w brakujące dane '' lub NULL
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Gdy pole jest puste, to wstawiaj tam poprostu pusty ciąg jako wartosc '', albo NULL jesli na takowy pozwalasz

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
szubi95

-----

Ok, dzięki wielkie. Przyznaję się bez bicia, o NULL całkiem zapomniałem wink.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:16