![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
testowo dodaję użytkownia do bazy w taki sposób:
użytkownika "bartek" (brak polskich znaków) dodaję bezproblemowo. Natomiast użytkownika "łukasz" błędnie bez nazwy: http://naforum.zapodaj.net/89472e2d6108.jpg.html Wyczytałem w sieci że pomoże w tym odpowiedni wpis w pliku database.yml, niestety nie mogę znaleźć takiego pliku w bundlu. Bazę jak i rekordy w tabeli mam ustawione na UTF8_general_ci Nie orientuję się w odpowiednich ustawieniach parametrów Bundla: 1. parameters.yml
locale zmieniłem na pl 2. config.yml
W doctrine: dbal: mam ustawienie charset: UTF8. Wyczytałem że w tym pliku powinna znajdować się jeszcze linijka
Ale po jej dodaniu mam błędy typu:
Co i gdzie powinienem zmienić aby do bazy zapisywali mi się użytkownicy z polskimi znakami w imieniu? Dodatkowo co należy zmienić, dodać, aby w treściach plików ...html.twig były widoczne polskie znaki? Dodatkowo co należy zmienić, dodać, aby w treściach plików ...html.twig były widoczne polskie znaki? Ten post edytował kosmos 11.08.2014, 11:24:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o polskie znaki, to upewnij się, czy:
1) Pliki *.html.twig są zapisywane z kodowaniem UTF-8 (bez BOM) - jeżeli nie, to taką opcję musisz ustawić w środowisku w którym pracujesz. Najłatwiej otworzyć taki plik bezpośrednio Notepadem++ i sprawdzić w zakładce menu "Format". 2) W wygenerowanej na podstawie plików *.html.twig stronie znajduje się w sekcji HEAD nagłówek META definiujący kodowanie UTF-8. W sprawie Symfony2 to nie pomogę, bo sam zaczynam przygodę z tym frameworkiem, ale z tego co zauważyłem, często brakuje tam jakichś plików konfiguracyjnych YAML i zazwyczaj trzeba je tworzyć samemu (co oczywiście nie jest żadnym błędem). Jeżeli znalazłeś już gdzieś rozwiązanie, to nie szukaj na próżno pliku którego w pakiecie nie ma, tylko samemu go utwórz, o ile jest to oczywiście możliwe. Ten post edytował ZaqU 11.08.2014, 16:29:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałeś rację.
Okazało się że środowisko w którym pracuję, nadawało domyślnie kodowanie ANSI ![]() Dzięki za nakierowanie i pomoc w rozwiązaniu problemu! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:43 |