Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Rozróżnienie zwykłego użytkownika od bota
Agape
post 1.08.2014, 10:00:52
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Potrzebuje w php napisac proste, nie muszące działać w 100% rozróżnienie czy wchodzący to użytkownik czy bot. Rzecz jest jeszcze prostsza ponieważ do pewnej podstrony mają mieć dostęp tylko zalogowani użytkownicy (to mam) albo boty. Jeżeli to będzie użytkownik ma kierować na strone logowania. Po user agent trochę ciężko zrobić regule dla użytkowników, może po którejś zmiennej w $_SERVER albo get_browser() ? Jeżeli któryś bot się przedstawi jako użytkownik, jego sprawa, zależy mi tylko na indexujących (google, bing itp) oraz generujących statystyki (ahrefs, majestic seo itp). Macie może jakieś pomysły ? pozdrawiam

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
SmokAnalog
post 1.08.2014, 10:03:49
Post #2

-----

Poczytaj odpowiedzi tutaj, głównie te pod "najlepszą": http://stackoverflow.com/questions/677419/...e-bots-with-php
+Quote Post
redeemer
post 1.08.2014, 10:08:19
Post #3

-----

Cytat(Agape @ 1.08.2014, 11:00:52 ) *
... do pewnej podstrony mają mieć dostęp tylko zalogowani użytkownicy (to mam) albo boty.
... Jeżeli któryś bot się przedstawi jako użytkownik, jego sprawa, zależy mi tylko na indexujących (google, bing itp) oraz generujących statystyki (ahrefs, majestic seo itp).
A co jak ja przedstawię się jako bot nie mając tam konta?

--------------------
+Quote Post
Agape
post 1.08.2014, 10:15:51
Post #4

-----

@SmokAnalog dziękuję za link, jeśli chodzi o Googlebot'a to da się to jeszcze lepiej zrobić przez reverse_ip ale ja mam łatwiej, mogę wpuszczać wszsytkie boty poza użytkownikami. Zbieranie useragentów za to również może być mylne bo nie zbierzesz nigdy cala liste botow czy uzytkownikow. Myslalem o jakims wykrywaniu wersji przegladarki, rodziny przegladarki, wtyczek czy czegos takiego czego standardowo boty nie maja wlaczonego (chociaz moga) a uzytkownicy maja (mimo ze moga wylaczyc), tylko co takiego rozni te 2 grupy odwiedzajacych za co mozna by sie zlapac i zrobic to w php :/

@redeemer oszukasz system i zobaczysz post w którym nie ma nic tajemniczego smile.gif tak samo działają niektóre fora pozwalając na indexacje postów robotom ale Ty musisz sie logować. Jak się przedstawisz jako Googlebot też "oszukasz system" ale tak samo można z kopii google pobrać tą treść bez logowania, już nie raz tak "czytalem posty na forum"

--------------------
+Quote Post
by_ikar
post 1.08.2014, 12:47:50
Post #5

-----

Czyli próbujesz oszukać dodać treść która będzie indeksowana, ludzie będą jej wyszukiwać, wejdą do ciebie, ale tam jej nie będzie.. Gdzieś już takie widziałem, a no tak, mój były zleceniodawca coś takiego wymyślił, potem dostał bana na wyszukiwarkę (po mimo że go ostrzegałem), jak wiele innych stron, które coś takiego próbowały. Nie przepadam za takimi spamerskimi stronami, zawsze jak je widzę w wynikach wyszukiwania to je zgłaszam, bo to trochę jest przegięcie..
+Quote Post
Pyton_000
post 1.08.2014, 14:52:23
Post #6

-----

Z ciekawości Ikar gdzie je zgłaszasz?
+Quote Post
by_ikar
post 8.08.2014, 10:23:16
Post #7

-----

Kiedyś była taka opcja przy wynikach wyszukiwania, wraz z screenem danej strony, ale widzę że to zniknęło bo pewnie sami to zautomatyzowali.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:27