![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę złączyć dane w tabeli `users` ktorych `nick`=`nick2` (czyt. niżej).
Jesli `nick` x doda do `nick2` -> y a `nick` y doda do `nick2` -> x to je zlaczy w zapytaniu, jesli choc jeden nie podal drugiego to go nie wyswietli, zalezy mi na optymalnym zapytaniu. Wrazie pytan prosze pytac. @Refresh, prosze o przeniesienie jesli zly dzial. Ten post edytował ZaXaZ 30.07.2014, 15:58:51 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmieniłem na początku
ale nie wyswietla mi gdy probuje tak: $row['nick'] i $row['nick2'] edit: tzn przypisuje w while do zmiennej dane a po pętli robie if empty i tu sie if wykonuje pomimo ze sa dobrze rekordy. Ten post edytował ZaXaZ 10.08.2014, 00:31:38 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Magia.. Pokazałbyś lepiej ten kawałek kodu
|
|
|
![]()
|
|
Magia.. Pokazałbyś lepiej ten kawałek kodu złe kolumny połączyłem - już wyświetla tylko że tak: "nick z nick2 nick2 z nick" zamiast "nick z nick2" jak to zrobic? O czym muszę poczytać żeby to zrobić? (powinno łączyć z dwóch stron ale wyświetlać tylko jeden z pary (zamiast dwoch tych samych w drugiej kolejnosci)) czy użycie PHP wchodzi w gre - żeby pomijało co drugi? Choć chyba lepiej w sql wykonać, żeby mniej obciążało. edit: a ma ktoś jakiś pomysł żeby co drugi obracało kolejność i tak by się DISTNICT? (Chyba że da się jakoś lepiej). Ten post edytował ZaXaZ 11.08.2014, 16:43:25 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak teraz wygląda Twoje zapytanie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jak teraz wygląda Twoje zapytanie? Tak jak pisałem, musiałem zmienić połączenie tabel (zamiast nicku to numer, bo druga kolumna mogla by sie zmienic i byc nieaktualna)
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, ale spróbuj:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:55 |