![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Ostatnio trochę interesowałem się Vagrantem. Bardzo ciekawe narzędzie dzięki któremu można umilić sobie życie. Chciałem zapytać osób które mają doczynienia z nim na co dzień lub znających temat. Chcę użyć Vagranta do stworzenia maszyny dev. Założenie jest takie aby w przyszłości każdy mógł pobrać Box i mieć gotowe środowisko. Jak Wy pracujecie? Każdy projekt oddzielna VM? Ja chciałbym mieć tak aby w Boksie mieć sklonowane repozytoria na których bym pracował, do tego lokalne BD. Jednak z racji tego że VB nie oferuje montowania katalogu gościa do hosta (z VM na local). Co chcę osiągnąć. Chcę mieć podczepiony katalog z kodem lokalnie i na nim pracować, a odpalać na VM. Tu jeszcze wchodzi kwestia GIT, aby zmiany wypychać ale to już można z poziomu SSH Doradźcie, podzielcie się wiedzą i doświadczeniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pyton, używałem Vagranta w pracy. Z tego co ja wiem, Vagrant po prostu wcina się w określony port i pliki nie mają tu wiele do rzeczy. Na określonym porcie działa maszyna wirtualna jako serwer, ale pliki trzymasz sobie u siebie na dysku razem z innymi
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Pyton_000, żeby ułatwić sobie życie jeszcze bardziej, zajrzyj sobie na https://puphpet.com/ Tam po prostu wyklikujesz opcje do stworzenia VM a później robisz tylko "vagrant up".
Oczywiście sposób z przesyłaniem plików na VM przez gita będzie bardzo uciążliwy, tym bardziej w trakcie debugowania. Ale Vagrant oferuje współdzielenie katalogów, zerknij na sekcję "Sharing Folders with Local VM" na PuPHPet'cie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obecnie zrobiłem sobie tak, że postawiłem sobie Vagranta z serwerem Apache, php, git, mysql itp.
Czyli takie podstawowe środowisko. Z lokalnego podmontowałem katalo z projektami na virtualkę nadając grupę www-data i chmody itp. pierdoły. Przekierowałem sobie kilka portów m.in. 80, 3306 (żeby móc sobie w BD grzebac) Wszystko przez NFS. GIT-uję sobie z hosta (bo z guesta byłoby to trochę ekhmm... ![]() Czyli generalnie mam tak jak piszecie ![]() PS. Kreatora nie widziałem wcześniej. Jest super, ale do tego konkretnego środowiska niestaty potrzebuję php 5.3 a tam go nie widzę. Do prywatnego środowiska jak najbardziej super. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:19 |