|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak stworzyć ActiveRecord bez udostępniania połączenia z bazą danych za pomocą statycznej metody innej klasy?
Przykład wykorzystania AR:
Aby wykonać taki kod, muszę w klasie Post zrobić dziedziczenie po klasie, np. ActiveRecord, i w tej klasie, a konkretnie w konstruktorze, pobrać połączenie z bazą danych, z jakiejś statycznej metody, która ją udostępnia. Czyli na przykład klasy APP i metody getDatabaseConnection():
Ale czy jest możliwość stworzenia obiektów ActiveRecord bez pobierania połączenia z DB za pomocą innej metody statycznej? Robi się tutaj bezpośrednie powiązanie, nie tylko metody, ale i nazwy klasy, a to totalnie nie współgra z zasadami SOLID. A może zamiast tworzyć obiekt normalnie (new Post), robić to za pomocą innej metody, na przykład klasy ActiveRecordFactory, i w niej, po utworzeniu obiektu Post, wstrzyknąć obiekt bazy danych i zwrócić obiekt Post? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
1. ActiveRecord sam w sobie jest sprzeczny z zasadami SOLID, chociażby poprzez fakt łamania zasady pojedynczej odpowiedzialności obiektu.
2. Jedyne rozwiązanie to wymuszenie by wszystkie obiekty AR implementowały jakiś interfejs, a ich tworzenie przerzucić do jakiejś dodatkowej metody-fabryki, czyli coś w stylu:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%)
|
Staram się pisać aplikację, która nie używa metod statycznych i jest zgodna z zasadami SOLID. Dodatkowo chcę to pogodzić z możliwie jak najprostszym pisaniem kodu a ActiveRecord daje mi aż nad to co bym chciał - prościej się już chuba nie da, niż te 4 linijki. Ale czy warto babrać się w ActiveRecord biorąc pod uwagę ww. SOLID i w tym jednym miejscu psuć to wszystko, czy zastosować coś innego, co będzie zgodne z SOLID?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Staram się pisać aplikację, która nie używa metod statycznych i jest zgodna z zasadami SOLID. Bardzo, bardzo dobrze.Cytat Dodatkowo chcę to pogodzić z możliwie jak najprostszym pisaniem kodu a ActiveRecord daje mi aż nad to co bym chciał - prościej się już chuba nie da, niż te 4 linijki. Ilość linii kodu nie ma przełożenia na prostotę.Jest równie prostym kodem, a w jego wykonaniu mogą brać udział dziesiątki obiektów, odpalonych może być multum zdarzeń itp. itd. Jeżeli chcesz pisać wysokiej jakości kod zainteresuj się jakimś rozwiązaniem bazującym w oparciu o DataMappera (nie ActiveRecord) - np. bardzo popularne Doctrine. |
|
|
|
|
|
|
|
Kurcze, nie chciałbym używać Doctrine ;/ Szybkość działania tego narzędzia, w połączeniu w szybkością Symfony mnie totalnie odrzuca.
Co do Twojego kodu. Nawet mam zaimplementowany już DI. A jakbyś wykonał, raczej od strony projektowania, by móc dostać się do tego obiektu tak jak Ty napisałeś, ale nie tworząc kolejnych serwisów ręcznie? Chcę to jak najbardziej uprościć. Liczy się u mnie szybkość działania aplikacji, oraz szybkość pisania kodu. Ma to być w maksymalnym stopniu zrzucone na aplikację (chodzi mi w tym przypadku o CRUD np.), by programista nie musiał pisać za każdym razem zapytań SQL, tworzyć jakiś niesamowicie zbędnych metod w modelach do CRUD itp. |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Kurcze, nie chciałbym używać Doctrine ;/ Szybkość działania tego narzędzia, w połączeniu w szybkością Symfony mnie totalnie odrzuca. 1. Doctrine nie ma z Symfony za wiele wspólnego.2. Przy odpowiedniej konfiguracji obydwa projekty są całkiem szybkie. 3. Ich celem jest skrócenie czasu pracy programisty i podniesienie jakości kodu, kosztem czasu wykonywania (nieduży). Cytat A jakbyś wykonał, raczej od strony projektowania, by móc dostać się do tego obiektu tak jak Ty napisałeś, ale nie tworząc kolejnych serwisów ręcznie? Postaraj się utworzyć w miarę uniwersalne klasy dla obiektów typu DAO czy repozytorium. W PHP niestety stracisz wtedy dobrodziejstwa TypeHintingu (brak typów generycznych w języku) co w pewnym (niemałym) stopniu obniża jakość kodu. Piszesz, że korzystasz z IoC (w formie DI) więc nie będziesz miał problemów by typy uniwersalne zastąpić wyspecjalizowanymi w dowolnym momencie.Cytat Liczy się u mnie szybkość działania aplikacji, oraz szybkość pisania kodu. Jeżeli zależy Ci na szybkości aplikacji zrezygnuj z SOLID-a czy ogólnie wielu dobrych praktyk. Będzie to oczywiście bardzo, bardzo złe rozwiązanie bo w obecnych czasach szybkość działania aplikacji najłatwiej i najtaniej jest poprawić lepszą maszyną czy większą ich ilością. Chcesz szybkości pisania przez programistę? Użyj możliwie wielu gotowych rozwiązań. Chcesz napisać coś dobrego? Postaw na jakość kodu - co automatycznie przekłada się na mały spadek wydajności maszyn/programistów.
|
|
|
|
|
|
|
|
[cite]Jeżeli zależy Ci na szybkości aplikacji zrezygnuj z SOLID-a czy ogólnie wielu dobrych praktyk. Będzie to oczywiście bardzo, bardzo złe rozwiązanie bo w obecnych czasach szybkość działania aplikacji najłatwiej i najtaniej jest poprawić lepszą maszyną czy większą ich ilością.[/cite]
W takim razie porywam się na niemożliwe... Chcę zrobić szybką aplikację, łatwą do rozbudowy przez programistów, używając zasad SOLID (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Co masz na myśli pisząc "Postaw na jakość kodu"? |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Co masz na myśli pisząc "Postaw na jakość kodu"? Mam na myśli to byś pisał m. in. stosując się do wspomnianego SOLID-a, wykorzystywał sprawdzone, dobrej jakości biblioteki (np. Doctrine), a pisany kod był w miarę elastyczny. Siłą rzeczy przy tego typu założeniach Twoja aplikacja nieco zwolni, a programista będzie miał większą ilość kodu do ogarnięcia/napisania - ale przynajmniej przy pierwszej lepszej, nietrywialnej rzeczy nie będzie to wszystko rzucać mu kłód pod nogi, a pomagać.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki Ci wielkie za pomoc. Poukładałem sobie to już w głowie.
Mam tylko jedno pytanie. Przeglądałem dokumentację frameworka Yii i jego kod, i tam jest wiele razy odwołanie do metod statycznych itp. Nie wiem, czy miałeś z tym styczność czy nie, ale czy oni to zrobili specjalnie, czy tak po prostu, bo tak byli nauczeni? W dokumentacji pisze, że jest to Framework szybki i elastyczny, ale to chyba przeczy temu, by nie używać metod statycznych i trzymać się SOLID-a... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Taa te wszystkie FW są super szybkie i elastyczne.. Jeżeli chcesz na prawdę szybkiego FW to polecam zainteresować się phalconem, który w szybkości deklasuje konkurencję o kilka rzędów. Ale czy wygodnie się w nim programuje to ci nie powiem, bo póki co nie miałem z tym styczności, poza odrobiną dokumentacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
Użycie odwołań statycznych z reguły uniemożliwia trzymanie się reguł SOLID, nie znam Yii ale stawiam na to, że nie jest ono pod tym względem wyjątkiem.
@by_ikar: Nie róby z tego kolejnego bezsensownego wątku w stylu FW A vs B vs C vs D. PS. Na stronie każdego FW znajdziesz informację o tym jaki to on nie jest szybki, profesjonalny, wygodny, elastyczny i w ogóle nie wiadomo po co istnieją inne rozwiązania. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Crozin 29.07.2014, 19:34:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Użycie odwołań statycznych z reguły uniemożliwia trzymanie się reguł SOLID, nie znam Yii ale stawiam na to, że nie jest ono pod tym względem wyjątkiem. @by_ikar: Nie róby z tego kolejnego bezsensownego wątku w stylu FW A vs B vs C vs D. PS. Na stronie każdego FW znajdziesz informację o tym jaki to on nie jest szybki, profesjonalny, wygodny, elastyczny i w ogóle nie wiadomo po co istnieją inne rozwiązania. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Nie mam zamiaru tworzyć wątku FW vs FW. Chciałem zwrócić uwagę że one wszystkie są opisywane jako MVC, super lekkie, super szybkie etc. A prawda jest taka że z nich wszystkich na prawdę szybki jest phalcon, po mimo że niewiele w nim zrobiłem, bo tylko przebrnąłem przez quick tour, to no on musi być szybszy dlatego że jego klasy są modułami php i do czasu kiedy inne będą działały jako zwykłe pliki php, nie będą w stanie go przebić w szybkości.. Ale fajnie by było jakby można było instalować frameworki czy jakieś liby tak jak w node, a one same działały by na podobnej zasadzie jak moduł php.. No mogłoby to dość znacznie zmienić podejście do php (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Yii ma podobnie zrobioną logikę co laravel, klasy same w sobie są nie statyczne (nie wszystkie metody, raczej większość), ale istnieją inne klasy (fasady w laravel) które umożliwiają dostęp do tych klas poprzez __callStatic odwołują się do instancji tych klas z kontenera IoC. Sam aktualnie nie wiem co o tym myśleć w przypadku laravela, no ale póki co zobaczymy.. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 08:37 |