Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP] Formularz dodawania newsa nie działa, W teorii wszystko gra, ale może gdzieś popełniłem błąd...
woyosensei

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Planuję zrobić formularz dodawania newsów do mojej strony z prostego formularza. Kiedyś, kiedyś z takiego korzystałem i (o ile dobrze pamiętam) wszystko działało.
Dzisiaj zabrałem się od nowa za ten skrypt (do innej strony) jednak pojawił się problem.
Oto kod:
  1. <h2>Add news form</h2>
  2. <p>Please put a title for the news and description. You can use <b>HTML</b> tags if you want to.</p>
  3. <tr>
  4. <form method="post" name="add_news">
  5. <td>Topic:</td><td><input type="text" name="topic_name" maxlength="256" /></td>
  6. </tr>
  7. <tr>
  8. <td>Description:</td><td><textarea name="description" rows="15" cols="40" maxlenght="1000"></textarea></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td colspan="2"><input type="submit" value="Add news"></td>
  12. <input type="hidden" name="add_news" value="yes">
  13. </form>
  14. </tr>

oraz kod PHP:
  1. if( $_POST['add_news'] == 'yes' )
  2. {
  3. if (empty($_POST['topic_name']) || empty($_POST['description']))
  4. {
  5. echo '<font color="#FF0000">You need to put a news title/description!</font>';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. $topic = $_POST['topic_name'];
  10. $descr = $_POST['description'];
  11. $author = $_SESSION['usr'];
  12. $add_news = "INSERT INTO news VALUES ('', $topic, $descr, now(), $author )";
  13. if (mysql_query($query) == 1)
  14. {
  15. echo '<font color="#00FF00">News has been added! You will be redirected after 3 seconds from now. Thank you.</font>';
  16. header( "refresh:3;url=index.php" );
  17. }
  18. else
  19. {
  20. echo '<font color="#FF0000">Something went wrong. Check again in a while...</font>';
  21. }
  22. }
  23. }

Wszystko fajnie, bo działa to podczas sprawdzania, czy w treści/tytule jest jakaś zawartość, ale podczas klikania submita pokazuje tylko wiadomość z błędem, czyli "Something went wrong. Check again in a while..." Gdzie popełniłem błąd?
Będę ogromnie wdzięczny za odpowiedź. Z góry dzięki i pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Wartosci tekstowe w mysql to sie bierze w apostrofy panie kolego.

Przeczytaj ten temat i siezastosuj do niego, to dostaniesz na przyszlosc na ekranie cos wiecej procz nic nie mowiacego komunikatu
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

ps: zapytanie zapisujesz do $add_news ale wykonujesz juz $query..... po raz kolejny
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
to takie bledy ci sie bedą przed oczami pojawiac.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
woyosensei

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dziękuję za wskazówkę. Faktycznie, takiego babola zrobiłem... facepalmxd.gif Dodatkowo jedna zmienna nazywała się nie tak, jak powinna. Teraz już wszystko gra. Dziękuję jeszcze raz i na następny raz postaram się lepiej przygotować. Nie, na pewno lepiej się przygotuję smile.gif
Pozdrawiam.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:12